Mały owoc.....coraz bardziej popularny i lubiany, znajduje coraz szersze zastosowanie w naszej kuchni.
Żurawina-pełna witamin i soli mineralnych należy do czołówki roślin o właściwościach leczniczych,wzbogaca dietę zapewniając świetną kondycję i figurę.
Świeża .... jest cierpka i kwaskowata i aby była smaczna i dała się zjeść potrzebuje dużo cukru, Większe zastosowanie znalazła suszona żurawina,która jest popularnym dodatkiem do deserów,musli,sałatek, ciast i ciasteczek,a nawet mięsa.
Świeża .... jest cierpka i kwaskowata i aby była smaczna i dała się zjeść potrzebuje dużo cukru, Większe zastosowanie znalazła suszona żurawina,która jest popularnym dodatkiem do deserów,musli,sałatek, ciast i ciasteczek,a nawet mięsa.
Żurawina kryje w sobie skarby,o których warto wiedzieć/ żurawinowa moc natury/
W moim dzisiejszym przepisie żurawiny znalazły zastosowanie jako dodatek do mufinkowych babeczek.Doskonałe na podwieczorek i dla niespodziewanych gości.
- 2 jaja
- 200 g maki pszennej
- 100-150 g cukru
- 200 g serka maskarpone
- 60 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 100 g suszonych żurawin
Wystarczy wymieszać suche składniki /cukier, wanilia,mąka, proszek, sól/ w jednej misce, a mokre składniki/serek, mleko, jajka/w drugiej misce, a następnie połączyć płynne z suchymi i lekko wymieszać. Pod koniec mieszania dodać owoce żurawiny .Gotowe ciasto nakładać do foremek/3/4 wysokości/. Piec ok.20min.w temperaturze 170-180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz