29.02.2012

Mufinki z serkiem maskarpone i żurawinami


Mały owoc.....coraz bardziej popularny i lubiany, znajduje coraz szersze zastosowanie w naszej kuchni.
Żurawina-pełna witamin i soli mineralnych należy do czołówki  roślin o właściwościach leczniczych,wzbogaca dietę zapewniając  świetną kondycję i figurę.
Świeża .... jest  cierpka i kwaskowata i aby była smaczna i dała się zjeść potrzebuje dużo cukru, Większe zastosowanie znalazła suszona żurawina,która  jest  popularnym  dodatkiem  do deserów,musli,sałatek, ciast i ciasteczek,a nawet mięsa. 
Żurawina kryje w sobie  skarby,o których warto wiedziećżurawinowa moc natury/

W moim dzisiejszym przepisie żurawiny znalazły zastosowanie jako dodatek do mufinkowych babeczek.Doskonałe na podwieczorek i dla niespodziewanych gości.


Składniki na  12 babeczek:
  • 2 jaja
  • 200 g maki pszennej
  • 100-150  g cukru
  • 200 g serka maskarpone
  • 60 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g suszonych żurawin


Proces przygotowania babeczek jest prosty i  dobrze nam znany.
Wystarczy wymieszać suche składniki /cukier, wanilia,mąka, proszek, sól/ w jednej  misce, a mokre składniki/serek, mleko, jajka/w drugiej misce, a następnie połączyć płynne z suchymi i lekko wymieszać. Pod koniec mieszania dodać owoce żurawiny .Gotowe ciasto nakładać do foremek/3/4 wysokości/. Piec ok.20min.w temperaturze 170-180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...