Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego często sięgamy po składniki, które nawiną nam się pod rękę i natychmiast jakiś pomysł wpada do głowy. Wyciągamy stare notatki i kombinujemy, co by można było z tego zrobić, oczywiście przy niewielkim nakładzie pracy.
Tak też było z moją dzisiejszą roladką, choć składniki może nie do końca przypadkowe.
Chciałam zrobić coś z dodatkiem kremu"Nutella", która dzisiaj ma swoje święto.
Tak też było z moją dzisiejszą roladką, choć składniki może nie do końca przypadkowe.
Chciałam zrobić coś z dodatkiem kremu"Nutella", która dzisiaj ma swoje święto.
A kremik jest pyszny, słodziutki, pełen, pełen ....kalorii i niezastąpiony w awaryjnych sytuacjach.
A kto chce może go przygotować osobiście. Ja zadowolę się od czasu do czasu gotowym.
Składniki:
ciasto:
ciasto:
- 250 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 70 g serka ricotta
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
nadzienie :
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Dodać miękkie masło, cukier, jajka, ricottę i szybko wyrobić gładkie ciasto.
Rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
Ciasto posmarować cienką warstwą kremu orzechowego, posypać obficie posiekanymi migdałami i zwinąć w roladę.
Ciasto posmarować cienką warstwą kremu orzechowego, posypać obficie posiekanymi migdałami i zwinąć w roladę.
Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej zrolowane ciasto.
Wierzch posmarować białkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok.35-40 min.w temperaturze 180 st.
Po upieczeniu można dodatkowo posypać roladkę cukrem pudrem.
Moja była wystarczająco słodka, a więc zrezygnowałam.
no proszę, przegapiłam dzień nutelli...
OdpowiedzUsuńa ciasto wygląda bardzo apetycznie :)