czyli angielska specjalność Apple Crumble-deser znany,uwielbiany, a sporządzany na wiele sposobów i przy zasastosowniu różnorodnych owoców. Dzisiaj większość mąki zastąpiłam- mieszanką otrąb. Deser zawiera dużo cennych substancji odżywczych /a głównie błonnika/, które korzystnie wpływają na nasz organizm szczególnie zimową porą.
Składniki:
- ok.1 kg jabłek /najlepsza szara reneta/
- 150 g śliwek suszonych/bez pestek/
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru/użyłam trzcinowego/
- 50 g granulowanych otrębów pszennych
kruszonka:
- 120-150 g miękkiego masła
- 80 g cukru/ użyłam trzcinowego/
- 50 g mąki pszennej/użyłam razowej/
- 80 g otrębów owsianych
- 80 g otrębów żytnich
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 80 g orzechów/mix/
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem i cynamonem. Dodać pokrojone śliwki/jeśli są zbyt suche można je wcześniej namoczyć/ i otręby granulowane, wymieszać. Przygotowaną żaroodporną foremkę do zapiekania posmarować masłem/ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia/ .Można użyć jednej większej foremki lub kilka mniejszych /takich na jeden raz/.Przygotowane jabłka wyłożyć do foremek . W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, tak aby otrzymać masę o konsystencji kruszonki./dodać połowę orzechów/.I taką właśnie kruszonką posypać owoce.Na wierzch wyłożyć pozostałe orzechy. Piec w rozgrzanym piekarniku/180 st./ około 30-35 min.
Najlepszy jest jedzony na ciepło,ale po zimnym też nie zostało śladu....
Jeśli deser wydaje nam się zbyt suchy, można wzbogacić go dodatkiem jogurtu naturalnego wymieszanego z miodem lub po prostu konkretnym kleksem bitej śmietany/dla nie dbających o linię/.
Ciekawy pomysł, wszystko wygląda naprawdę smacznie;)
OdpowiedzUsuń