Ostatni tydzień obfitował w słodkie,kaloryczne pyszności,którym nie sposób było się oprzeć.I właśnie dlatego w moim jadłospisie pozostałe posiłki musiały być nieco skromniejsze i mniej kaloryczne.
Więcej warzyw,mniej /a nawet zero/pieczywa.Ale skromniejsze nie znaczy gorsze,a nawet powiedziałabym równie smaczne i doskonałe.Bo czy można się oprzeć takim "kanapeczkom".Samo zdrowie......choć o tej porze roku trudno o zadowalający wybór smacznych warzyw,każdy coś dla siebie znajdzie.A ja wybrałam cykorię ,która doskonale uzupełnienia dietę w okresie, kiedy brakuje witamin ze świeżych warzyw.Cykoria ma wysokie walory smakowe i odżywcze, jest dostępna na rynku właśnie o tej porze .
Składniki: /ilości dowolne/
-cykoria sałatkowa/indivia belga/
-serek kremowy/typu Philaelphia/
-gorgonzola/lub inny/
-śmietana lub jogurt naturalny
-mix orzechów/włoskie,pistacjowe,nerkowce.../
-ostra papryczka
-pestki dyni
-oliwa z oliwek
-sól,pieprz do smaku
-ulubione zioła
Wykonanie:
Dokładnie umytą i osuszoną sałatę rozdzielić na pojedyncze liście i ułożyć na półmisku.W celu pozbycia się gorzkiego smaku cykorii, jej liście moczy się wcześniej w wodzie.
Przygotować nadzienie. Możliwości są tutaj nieograniczone i możemy nakładać do środka nasze ulubione dodatki. Ja wybrałam dzisiaj nadzienie serowo-orzechowe. Dwa rodzaje serów i mieszanka orzechów, pestki dyni, odrobina ostrej papryczki ,przyprawy/sól,pieprz/. Sery należy doprawić do smaku, można dodać do nich odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego, połączyć z drobno pokrojonymi orzechami i przy pomocy łyżeczki nakładać na liście. Każdą" łódeczkę "ozdobić dodatkowo orzechami i skropić świeżą oliwą z oliwek.
Przygotować nadzienie. Możliwości są tutaj nieograniczone i możemy nakładać do środka nasze ulubione dodatki. Ja wybrałam dzisiaj nadzienie serowo-orzechowe. Dwa rodzaje serów i mieszanka orzechów, pestki dyni, odrobina ostrej papryczki ,przyprawy/sól,pieprz/. Sery należy doprawić do smaku, można dodać do nich odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego, połączyć z drobno pokrojonymi orzechami i przy pomocy łyżeczki nakładać na liście. Każdą" łódeczkę "ozdobić dodatkowo orzechami i skropić świeżą oliwą z oliwek.
Bardzo lubie tak podawać cykorię...można sobie pofantazjować i zawsze znika:)
OdpowiedzUsuń