Oprócz makaronów od czasu do czasu na moim stole goszczą również słodycze.
Od święta coś konkretnego ,a na co dzień małe co nie co.
Dzisiaj przyszła kolej na kruchutkie i bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka zawijane, przełożone orzechową nutellą i bakaliami.
Przygotowuje się je błyskawicznie, ponieważ możemy wykorzystać gotowe półprodukty.
Od święta coś konkretnego ,a na co dzień małe co nie co.
Dzisiaj przyszła kolej na kruchutkie i bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka zawijane, przełożone orzechową nutellą i bakaliami.
Przygotowuje się je błyskawicznie, ponieważ możemy wykorzystać gotowe półprodukty.
Do wykonania spiralek czekoladowych i ciasteczek bakaliowych potrzebujemy 2 rodzaje ciasta jednakowej wielkości. Jedno ciasto to francuskie, a drugie kruche. Użyłam gotowe ciasto francuskie o wymiarach 26/30 cm/ok.250g/ i takiej samej wielkości ciasto kruche, które przygotowałam sama. Ponieważ wykonałam dwa rodzaje ciastek potrzebowałam dwa płaty ciasta francuskiego i dwa płaty ciasta kruchego. Na ciasto kruche użyłam: 300 g mąki, 150 g masła, 80g cukru,3 żółtka , szczyptę soli i parę kropel rumu.
Składniki:
- 2 płaty. ciasta francuskiego /po ok.250g /
- 2 płaty ciasta kruchego /po ok.250 g/
- mały słoiczek orzechowo-czekoladowej "Nutelli"
- bakalie/rodzynki,skórka pom,migdały../.
-Rozłożyć na blacie ciasto kruche, posmarować nutellą i przykryć ciastem francuskim. ---Przekroić całość na połowę.
- Jedną część posmarować delikatnie wodą przy pomocy pędzelka , przykryć drugą częścią ciasta i lekko docisnąć /otrzymamy w ten sposób 4 warstwy/ .
-Przygotowane w ten sposób ciasto należy pokroić w paski ok.2/8 cm.
-Każdy pasek zwinąć delikatnie w spiralkę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Łącząc końce ciasta otrzymamy ciasteczka okrągłe.
Aby otrzymać ciasteczka bakaliowe należy na płacie z ciasta kruchego rozłożyć dowolnie bakalie /rodzynki można wcześniej namoczyć w rumie/i przykryć ciastem francuskim.
Podzielić ciasto na połowę. Jedną cześć posmarować lekko wodą i przykryć drugim płatem. Lekko docisnąć. Wycinać dowolne prostokątne ciasteczka i uukładać na blasze wyłożonej papierem dopieczenia.
Przygotowane ciasteczka powinno się schłodzić ok.30 min, a następnie piec w gorącym piekarniku /w temp.200 st./ do zarumienienia się.Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać by ich nie przypalić.
Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Pomysł na ciasteczka pochodzi z tej strony
są obłędne! oszalałam na ich punkcie!
OdpowiedzUsuńZachwyciłaś mnie tym przepisem! Cieszę się, że trafiłam na Twój blog!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
te spiralki są strasznie fajne!
OdpowiedzUsuń