3.02.2012

Francusko-kruche spiralki nadziewane nutellą i ciasteczka z bakaliami


Oprócz makaronów  od czasu do czasu na moim stole goszczą również słodycze.
Od  święta coś konkretnego ,a na co dzień małe co nie co. 
 Dzisiaj przyszła kolej na kruchutkie i bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka  zawijane, przełożone orzechową nutellą i bakaliami.
Przygotowuje się je błyskawicznie, ponieważ możemy  wykorzystać gotowe półprodukty.

Do wykonania spiralek czekoladowych i ciasteczek bakaliowych potrzebujemy 2 rodzaje ciasta jednakowej wielkości. Jedno ciasto to francuskie, a drugie  kruche. Użyłam gotowe ciasto francuskie o wymiarach 26/30 cm/ok.250g/ i takiej samej wielkości ciasto kruche, które przygotowałam sama. Ponieważ wykonałam dwa rodzaje ciastek potrzebowałam dwa płaty ciasta francuskiego  i dwa płaty ciasta kruchego.  Na ciasto kruche użyłam: 300 g mąki, 150 g masła, 80g cukru,3 żółtka , szczyptę soli i parę kropel rumu.
Składniki:
  • 2 płaty. ciasta francuskiego /po ok.250g /
  • 2 płaty  ciasta kruchego /po ok.250 g/
  • mały słoiczek  orzechowo-czekoladowej "Nutelli"
  • bakalie/rodzynki,skórka pom,migdały../.











-Rozłożyć na blacie  ciasto kruche,  posmarować nutellą i przykryć ciastem francuskim. ---Przekroić całość na połowę.
- Jedną część posmarować delikatnie wodą przy pomocy pędzelka , przykryć drugą częścią ciasta i lekko docisnąć /otrzymamy w ten sposób 4 warstwy/ .
-Przygotowane w ten sposób ciasto należy pokroić w paski ok.2/8 cm.
-Każdy pasek zwinąć delikatnie w spiralkę i przełożyć na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia.
Łącząc końce ciasta otrzymamy ciasteczka okrągłe.  

















Aby otrzymać ciasteczka bakaliowe należy na płacie z ciasta kruchego  rozłożyć dowolnie bakalie /rodzynki można wcześniej namoczyć w rumie/i przykryć ciastem francuskim. 

Podzielić ciasto na połowę. Jedną cześć posmarować lekko wodą i przykryć drugim płatem. Lekko docisnąć. Wycinać dowolne prostokątne ciasteczka i uukładać na blasze wyłożonej papierem dopieczenia.

Przygotowane  ciasteczka powinno się schłodzić ok.30 min, a następnie piec w gorącym piekarniku     /w temp.200 st./ do zarumienienia się.Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać by ich nie przypalić.


Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Pomysł na ciasteczka pochodzi z tej strony

3 komentarze:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...