10.02.2012

Kruche serduszka z galaretką wiśniową

Tak naprawdę, nie lubię walentynkowego święta.Nie lubię,ale nie potrafię jednocześnie oprzeć się czerwonym serduszkom.To jedyne,co przyciąga moją uwagę i traktuję poważnie choć,symbolicznie..Ale  przecież jest to nie tylko symbol  zakochanych.........a
serduszkowe ciasteczka pieczemy również bez żadnych okazji .


Tradycyjne kruche ciasto,słoiczek  galaretki lub konfitury wiśniowej,kilka owoców kandyzowanej wiśni i można przystąpić do pieczenia.A na kruche ciasto potrzebowałam:
Składniki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy/do smaku/
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
oraz konfitur lub galaretka lub dżem do przełożenia
        cukier puder do posypania

Wykonanie:

-Do przesianej mąki dodać  szczyptę  proszku, cukier ,masło ,jajko, połączyć ze sobą i szybko zagnieść.
-Owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30 min.
-Rozwałkować na grubość ok.3 mm
-Wycinać ciasteczka foremką w  kształcie serc, a w połowie ilości serduszek wyciąć foremką malutką dziurkę również w kształcie serduszka.
-Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 st. Przez ok.10-15 min/ciastka nie powinny być zbyt przyrumienione/
-Po przestudzeniu pełne serduszko smarować konfiturą i przykryć serduszkiem z otworem.W środek dziurki  można włożyć kandyzowaną wisienkę.
-Posypać cukrem pudrem.



I nadal nie lubię "Walentynek",ale uwielbiam serduszka....
..... upiekłam więc trochę więcej ciasteczek / z innego przepisu/ i właśnie czekają na dekorację.
........A będzie kolorowo.....tutaj





Walentynki 2012. Czym TO się je?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...