Karczochy/zobacz/ nie są w Polsce zbyt popularne,bo po prostu ich nie ma . Te piękne warzywne kwiaty mają doskonałe walory smakowe.
Można podawać je na wiele sposobów:gotowane,smażone,nadziewane,z dodatkiem makaronu i mięs,w sałatkach.Karczochy można również konserwować i wtakiej właśnie postaci widuje się je najczęściej w naszym kraju.Już w starożytnym Rzymie doceniono ich zdrowotne właściwości,a szczególnie w schorzeniach wątroby.
Składniki/ dla 2 osób/
- 4 karczochy
- 1/2 szklanki zielonego groszku/użyłam mrożony/
- 1 ząbek czosnku
- 1 lampka wytrawnego wina
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego/z butelki lub kartonu/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżego rozmarynu
- sól,pieprz do smaku
Karczochy dokładnie umyć, oczyścić z wierzchnich,twardych liści/,az odsłoniąsię jasnozielone,świeże listki./Mozna odciąć ogonki,ale one również sa bardzo smaczne. U nasady kwiatu delikatnie przeciąć,wydrążyć włoski .....jak przygotować karczochy zobacz tutaj To może być trudne dla osoby, która nie ma doświadczenia,ale każdym następnym razem jest już łatwiej. W tym warzywie najważniejszy jest środek,czyli" serducho"
Warzywo przekroić na połówki i włożyć do naczynia z zimną wodą z dodatkiem soku cytrynowego lub zielonej pietruszki na ok.15 min./w celu zabezpieczenia warzywa przed zmianą koloru/. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i umieścić w niej karczochy,rozmaryn doprawić do smaku sola i pieprzem. Warzywa smażyć przez chwilę na wolnym ogniu,a następnie ,podlać winem .Po odparowaniu alkoholu zalać gorącym bulionem.Całość poddusić ok 10 min.po czym dodać rozmrożony groszek,przecier pomidorowy ,przykryć pokrywką i dusić do chwili aż warzywa będą miękkie,/mieszając delikatnie od czasu do czasu,/a sos lekko zgęstnieje/w razie potrzeby uzupełnić bulionem/.
Podawać z dodatkiem pieczywa.
Amatorom tego warzywa polecam wypróbowanie pysznego risotto z karczochem w roli głównej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz