7.04.2012

Jajka faszerowane marynowanymi grzybkami i porem

W jajkach faszerowanych każdy może odnaleźć  swój ulubiony smak.Wystarczy tylko odrobinę fantazji i znajomość smakowych gustów naszych domowników i gości.

Dodatek pora i marynowanych grzybków nadaje jajkom odrobinę pikanterii.


Składniki: / dla 2 osób/
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 1,5 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  •  kawałeczek  pora
  • 2 łyżki malutkich grzybków marynowanych
  • kilka małych cebulek marynowanych
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka liści zielonej sałaty

Wykonanie:


Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na połówki.  Wyjąć żółtka i zetrzeć na drobnej tarce. Por drobniutko pokroić /potrzebowałam go tylko 2 łyżeczki/ .Żółtka połączyć z  musztardą, śmietaną ,dodać por i kilka drobno pokrojonych grzybków. Przyprawić do smaku solą , pieprzem i nadziewać farszem białka. 
Półmisek pokryć zieloną sałatką i ułożyć  na nim jajka. Każde jajko udekorować małym grzybkiem, marynowaną cebulką i posypać szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...