15.04.2012

Sałatka z kopru włoskiego i roszponki

      

 Przyroda na dobre budzi się do życia, a  nasz organizm potrzebuje sporej dawki witamin,
 a więc warto wzbogacić nasz  codzienny jadłospis o dodatkowe spożywane  kilka razy dziennie porcje  warzyw i owoców   
A oto prosta, lekka , smaczna, bogata w witaminy, uboga w kalorie ,
jedna z wielu  sałatek będąca  kompozycją zaledwie trzech  warzyw.

Można podawać ją  samodzielnie, a może być również doskonałym uzupełnieniem  głównego dania.
Delikatna roszponka, anyżkowy, kruchy fenkuł i soczysty pomidor  to kompozycja
 smaków, do której najbardziej pasuje  mi   świeża chrupiąca bagietka  lub domowy  razowiec.

Składniki:/dla 2 osób/

garść świeżej sałatki roszponki
1 bulwa kopru włoskiego
kilka pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
oraz


sos  balsamiczny:
  1 łyżka  gęstego octu balsamicznego,
         2 łyżki  oliwy z oliwek,
·         sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:
Sałatkę dokładnie umyć,  osuszyć i przełożyć na półmisek. Koper włoski umyć,  obrać ze stwardniałych liści  i cieniutko pokroić.Umyte pomidorki przekroić na połowy.  Na półmisek z sałatką ułożyć warstwę pokrojonego  kopru i połówki pomidorków.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową sałatkę polać sosem balsamicznym.

Aby przygotować sos balsamiczny wystarczy oliwę  wymieszać z octem  aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji,  doprawić do smaku.



1 komentarz: