Przyroda na dobre budzi się do życia, a nasz organizm potrzebuje sporej dawki witamin,
a więc warto wzbogacić nasz codzienny jadłospis o dodatkowe spożywane kilka razy dziennie porcje warzyw i owoców
A oto prosta, lekka , smaczna, bogata w witaminy, uboga w kalorie ,
jedna z wielu sałatek będąca kompozycją zaledwie trzech warzyw.
Można podawać ją samodzielnie, a może być również doskonałym uzupełnieniem głównego dania.
Delikatna roszponka, anyżkowy, kruchy fenkuł i soczysty pomidor to kompozycja
smaków, do której najbardziej pasuje mi świeża chrupiąca bagietka lub domowy razowiec.
Delikatna roszponka, anyżkowy, kruchy fenkuł i soczysty pomidor to kompozycja
smaków, do której najbardziej pasuje mi świeża chrupiąca bagietka lub domowy razowiec.
Składniki:/dla 2 osób/
garść świeżej sałatki roszponki
1 bulwa kopru włoskiego
kilka pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
oraz
oraz
sos balsamiczny:
1 łyżka gęstego octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
· sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Sałatkę dokładnie umyć, osuszyć i przełożyć na półmisek. Koper włoski umyć, obrać ze stwardniałych liści i cieniutko pokroić.Umyte pomidorki przekroić na połowy. Na półmisek z sałatką ułożyć warstwę pokrojonego kopru i połówki pomidorków. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową sałatkę polać sosem balsamicznym.
Aby przygotować sos balsamiczny wystarczy oliwę wymieszać z octem aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji, doprawić do smaku.
smakowicie
OdpowiedzUsuń