Jeśli zostaje mi kilka kromek chleba który jest już czerstwy lub zwyczajnie nie mam ochoty na nie robię sobie pyszne grzanki.
Można wykorzystać każdego rodzaju pieczywo;pszenne, razowe, z ziarnami lub innymi dodatkami.Chlebek wystarczy pokroić w kostkę i posuszyć kilka minut na patelni teflonowej. Grzanki można lekko zarumienić i przyprawić oliwka i ulubionymi ziołami. Kiedy grzanki są gotowe pomysł na wykorzystanie ich nasuwa się błyskawicznie.
Sałatka!
Grzanki można dodawać do każdego rodzaju warzywnych sałatek. Tym razem zrobiłam bardzo prostą, ale jakże pyszną z dodatkiem pomidorków, cebuli, oliwek, selera i bazylii.
- 2-4 kromki czerstwego chleba / u mnie z siemieniem lnianym/
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2-3 dojrzałe pomidory
- 1/2 cebuli czerwonej
- kilka zielonych oliwek bez pestek
- mały kawałek selera naciowego
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Chleb pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni, skropić odrobiną oliwy i posypać suszoną bazylią. Pozostawić do przestygnięcia. Pomidory sparzyć, zalać zimną wodą, zdjąć skórkę , usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cieniutkie krążki, a obrany seler w kostkę. Oliwę połączyć z octem, dokładnie wymieszać do połączenia się składników w gładką emulsję. Pokrojone warzywa umieścić w salaterce, polać przygotowanym sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Na wierzch sałatki wyłożyć grzanki chlebowe, oliwki i posypać świeżymi listkami bazylii. Sałatkę podawać schłodzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz