08.04.2012

Babka majonezowa o cytrynowym aromacie



 Bardzo puszysta  i mięciutka    babeczka  o delikatnym cytrynowym aromacie.
 Smak majonezu  jest  zupełnie  niewyczuwalny. 
Sposób przygotowania i czas  jaki potrzebny jest do przygotowania babki zachęcił mnie do wypróbowania tego przepisu. 
Składniki:
  •  200 g mąki pszennej
  • 150 g  cukru
  • 4 duże jajka
  •  3/4 szklanki majonezu Winiary
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok z 1/2  cytryny 
  • 1/2 łyżeczki startej  skórki cytrynowej
  • cukier puder do posypania







Wykonanie:
Wszystkie składniki na babkę umieścić  w misie miksera.
 Miksować na do uzyskania gładkiej,puszystej masy/ok 3-5 minut/.
Gotowe ciasto przelać  do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki , wstawić do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika i piec ok 40 minut.
Sprawdzić patyczkiem, a jeśli trzeba przedłużyć czas pieczenia. 
Babkę schłodzić na kratce kuchennej ,a następnie posypać obficie cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz