Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki majonezu Winiary
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na babkę umieścić w misie miksera.
Miksować na do uzyskania gładkiej,puszystej masy/ok 3-5 minut/.
Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki , wstawić do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika i piec ok 40 minut.
Sprawdzić patyczkiem, a jeśli trzeba przedłużyć czas pieczenia.
Babkę schłodzić na kratce kuchennej ,a następnie posypać obficie cukrem pudrem.
Miksować na do uzyskania gładkiej,puszystej masy/ok 3-5 minut/.
Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki , wstawić do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika i piec ok 40 minut.
Sprawdzić patyczkiem, a jeśli trzeba przedłużyć czas pieczenia.
Babkę schłodzić na kratce kuchennej ,a następnie posypać obficie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz