Ziarenka ugotowanej ciecierzycy, liście świeżej rukoli , pomidorki i ser feta to podstawowe składniki mojej sałatki. Dodatek aromatycznego, ziołowego sosu i chrupiących orzeszków stanowi doskonale uzupełnienie
. Składniki:/ 2 porcje/
- garść świeżej rukoli
- 200 g ugotowanych ziarenek ciecierzycy
- 150 g sera feta
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz świeżo zmielony
na sos sałatkowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta cukru
- sól do smaku
Wykonanie:
Oliwę połączyć z octem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła, cukier i sól.
Mieszać do utworzenia się gładkiej emulsji.
Mieszać do utworzenia się gładkiej emulsji.
W głębokiej salaterce umieścić umytą, osuszoną rukolę. Dodać ugotowane ziarna ciecierzycy , połówki pomidorków koktajlowych oraz ser feta pokrojony w kostkę. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem polać sosem ,wymieszać i posypać krokantem orzechowym.
Sałatkę podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.
z ciecierzycą biorę w ciemno, uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuńSame moje ulubione składniki.. :)
OdpowiedzUsuń