Świąteczna i nie tylko ,choć sałatkę tę przygotowałam właśnie na stół świąteczny.
Bardzo prosta i szybka do przyrządzenia. A potrzebujemy do niej tylko trzech składników podstawowych i sos sałatkowy.
Do sałatki można użyć buraczków gotowanych lub pieczonych, ale dla zwolenników mocnego zdecydowanego smaku polecam buraczki marynowane.
Składniki:/dla 2 osób/
3 jajka ugotowane na twardo
2-3 buraczki konserwowe/ własne mile widziane/
kilka liści świeżej sałaty
szczypiorek do dekoracji
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek/smak delikatny/
1 łyżeczka musztardy miodowej/lub innej ulubionej/
Wykonanie:
Ugotować jajka na twardo. Przygotować sos, mieszając musztardę z oliwą.
/musztarda i oliwa powinny mieć temperaturę pokojową/ . Ponieważ musztarda jest wystarczająco słona, sosu już nie doprawiam. Przestudzone jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka.
Białka pokroić , przełożyć do miseczki.
Dodać buraczki pokrojone w paski , doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na półmisek lub talerzyki wyłożyć liście sałaty, a na niej buraczki z białkiem.
Polać przygotowanym sosem musztardowym.
Wierzch ozdobić ugotowanymi żółtkami ścierając je na tarce bezpośrednio nad sałatką.
świetna sałatka!!!!
OdpowiedzUsuń