Tylko raz w roku ta babka smakuje najbardziej i tylko raz w roku gości na świątecznym stole.
Czy sprawia to atmosfera,czy może ilość jaj i długość ucierania? Nie wiem .Ale uwielbiam ciasto drożdżowe.
Tym razem babka mocno wzbogacona czekoladą od środka i z zewnątrz.
Najczęściej posypuję ją tylko cukrem pudrem, czasem dodaję rodzynki lub inne bakalie ,
ale zdarza się że szukając nowych smaków babka zmienia się nie do poznania.
Składniki: /na dużą formę/
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 60 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 6 żółtek
- 130 g masła
- 6-8 łyżek cukru
- 1 łyżka rumu
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
krem czekoladowy Nutella
polewa czekoladowa
posypka cukrowo-kakaowa
Wykonanie:
Do letniego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki ,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu.
Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na parze i pozostawić do przestudzenia.
W dużej makutrze utrzeć masło z pozostałą częścią cukru.
Wciąż ucierając dodać żółtka,cukier waniliowy,rum ,szczyptę soli ,
wyrośnięty rozczyn i stopniowo przesianą mąkę.
wyrośnięty rozczyn i stopniowo przesianą mąkę.
Ucierać tak długo,aż masa będzie gładka i lśniąca /a to chwilę trwa/.
Dobrze utarte ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Dużą foremkę /użyłam tortownicy wyłożonej wysoko papierem do pieczenia / nasmarować masłem . Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy na 2/3 wysokości.
Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Gotową, wyrośniętą babę wstawić do niezbyt gorącego piekarnika,
po czym podnieść temperaturę do180 st. i piec ok.50-60 min Upieczoną babkę przestudzić na kratce.
Szprycę cukierniczą z długa nasadką napełnić kremem czekoladowymi i wbijając końcówkę głęboko w ciasto nadziewać w dowolnych odstępach. Babkę polać polewą czekoladową /użyłam gotowej/ i ozdobić dowolną posypką.
cudowna, cudowna!!
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja! ;*
Wygląda pysznie..muszę zrobić..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń