12.04.2012

Babka parzona o smaku morelowym




Kolejna babeczka do mojej wielkanocnej kolekcji.
Delikatna , wilgotna o zdecydowanym morelowym aromacie .

Jak większość tego typu ciast babeczka jest  prosta i szybka do przygotowania.
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 kisiele o smaku morelowym
  • 200 g masła /lub margaryny/
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  cukru  waniliowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:


Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą ,kremową masę, dodać cukier waniliowy.
Zagotować masło lub margarynę. Gorący tłuszcz wlewać do ciasta starannie mieszając.
Ciasto wyłożyć do formy/babka o śr.18 cm/  posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
 Piec ok.45 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz