Kolejna babeczka do mojej wielkanocnej kolekcji.
Jak większość tego typu ciast babeczka jest prosta i szybka do przygotowania.
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 kisiele o smaku morelowym
- 200 g masła /lub margaryny/
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą ,kremową masę, dodać cukier waniliowy.
Zagotować masło lub margarynę. Gorący tłuszcz wlewać do ciasta starannie mieszając.
Ciasto wyłożyć do formy/babka o śr.18 cm/ posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Piec ok.45 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz