03.04.2012

Eskalopki w sosie" Marsala"


 Scaloppine al Marsala

Smaczne , aromatyczne danie mięsne i niezwykle  łatwe  do przygotowania. Może być doskonałym pomysłem na szybki , odświętny obiad.  Wystarczy tylko  odpowiednio dobrać  dodatki.


Składniki:/  2-3 porcje/
  • 3 cienkie plastry  mięsa /drobiowe lub wieprzowe,a najlepiej cielęcina/
  • 20 g masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ok 1 łyżki gęstego  octu balsamicznego/można pominąć/
  • ½ szklanki  wytrawnego wina Marsala
  • ½ szklanki bulionu/użyłam warzywnego/
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz mąka do obtoczenia mięsa                                                                                             
Wykonanie:

Umyte, osuszone płaty mięsa delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem, obtoczyć z obu stron mąką, doprawić do smaku solą , pieprzem i obsmażyć na  rozgrzanym tłuszczu / oliwa z masłem/. Obie strony mięsa powinny być ładnie przyrumienione. Do podsmażonego mięsa wlać  wino.  Gotować chwilę na mocnym ogniu do odparowania alkoholu.  Zmniejszyć ogień, dodać bulion ,ocet balsamiczny i chwilkę  podgotować, przekładając mięso na obie strony. Sos powinien w tym czasie lekko zgęstnieć /taki właśnie  lubię/, ale jeśli  ktoś woli sos bardziej zawiesisty można zagęścić go odrobiną mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Gotowe mięso podawać z  ulubionymi dodatkami. 

Na zbliżające się Święta Wielkanocne obowiązkowym dodatkiem będzie ćwikła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz