13.04.2012

Sałatka warstwowa z buraczków i jajek





Smaczna i niezwykle szybka do przygotowania sałatka warstwowa .
Wystarczy kilka składników ułożyć w szklanej misie, polać  majonezem  i  sałatka gotowa.

Zestawienie buraczków z jajkiem kojarzy mi się najbardziej ze Świętami Wielkanocnymi ,a więc przygotowuję ja właśnie na ten czas.

Składniki:

4-5  buraczków  konserwowych /w całości/
1 jabłko
1 cebula sałatkowa
5-6 łyżek majonezu chrzanowego
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 jajka
sól i pieprz do smaku
garść świeżej rukoli
zielona pietruszka
szczypiorek

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo,obrać i przekroić na połówki /jedno jajko pozostawić do dekoracji/. 
Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku. Sałatkę wypłukać i osuszyć, buraczki pokroić w słupki lub kostkę.
Cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę ,umieścić w osobnej miseczce i połączyć z dwiema łyżkami sosu majonezowego, wymieszać. 
W szklanym naczyniu ułożyć na dnie rukolę, a na niej połowę buraczków. 
Następnie wyłożyć jabłka z cebulą, połówki jajek, /doprawić solą i pieprzem/ oraz drugą część buraczków. 
Całość zalać pozostałą częścią majonezu.
Na wierzch sałatki zetrzeć jedno jajko, udekorować świeżą pietruszką i szczypiorkiem.



1 komentarz: