25.04.2012

Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami cytryny


Smaczne,  pachnące miodem ,cytryną i przyprawami , ze złocistą skorupką ,a przede  wszystkim bardzo łatwe do przygotowania  mięso z piersi kurczaka.
Wystarczy przyprawić mięso włożyć do foremki i wstawić do piekarnika.
 Wszystkie czynności wykonujemy w zaledwie kilka minut. Jedynie pieczenia wymaga „odrobinę” czasu./ok.40 min./


 Składniki /na 4 osoby/
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  •  ¼ łyżeczki rozmarynu/posiekany/
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 plasterki cytryny
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć.
 Polówkę cytryny/ umytej i sparzonej/ pokroić w plasterki, a z  drugiej połowy wycisnąć sok.
  Miód wymieszać z oliwą,  dodać przeciśnięty czosnek, rozmaryn , sól, pieprz i i sok z cytryny. 
 Mięso dokładnie nasmarować przygotowaną marynatą  i ułożyć  w naczyniu do zapiekania.
 Obłożyć plasterkami cytryny , polać pozostałą  marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Piec w temperaturze 180 st. ok 40-50 min.
 W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.
Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać   z dowolnymi dodatkami.

Mięso bardzo smakowało mi z dodatkiem surówki z selera i żurawiny.

A tutaj plastry piersi z "frytkami" selerowymi na liściu sałaty.

2 komentarze:

  1. ......chętnie by,m wpadła na obiad. Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam,ale to bardzo daleko i obiadek ostygnie...............

      Usuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...