05.04.2012

Jajka nadziewane farszem paprykowym z pikantnym majonezem




Wiosenny talerz z jajkami nadziewanymi farszem paprykowym i  udekorowanymi pieczoną papryką.

Wystarczy kilka jajek, upieczona czerwona oraz żółta papryka i  możemy  komponować kolorowy  półmisek pełen żółto-czerwonych kwiatów.

Na kolorowe kwiaty doskonale nadaje się również papryka marynowana. Dodaje  one jajkom pikantniejszego, wyraźniejszego  octowego  smaku. Pieczona natomiast kryje w sobie  delikatną 
 słodycz i  przyjemny aromat.

Składniki:/dla 2 osób/



  • 2 jajka 
  • 2 łyżki pasty  paprykowej /smak łagodny/
  • 1 łyżka majonezu /do farszu/
  • szczypta papryczki chili w proszku
  • kilka ziaren zielonego pieprzu z zalewy
  • sól i pieprz do smaku
  • po 1/2  pieczonej  papryki czerwonej i żółtej 
  • sałatka do dekoracji półmiska/np.roszponka/

oraz 

  •  kilka łyżek majonezu 
  • 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy


Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo,obrać,przekroić  wzdłuż na połówki. Wyjąc  żółtka i przetrzeć przez sitko.
Do żółtek dodać pastę paprykową,  papryczkę chili, majonez,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniać połówki białek.  Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty i ułożyć na nim nadziane jajka. Upieczoną paprykę  obrać i wykrawać  foremką kolorowe kwiatki . Paprykowe kwiatuszki układać na każdej połówce jajka i ozdobić zielonym pieprzem. Do majonezu dodać pokrojony drobno zielony pieprz, wymieszać  i podawać do jajek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz