Wiosenny talerz z jajkami nadziewanymi farszem paprykowym i udekorowanymi pieczoną papryką.
Wystarczy kilka jajek, upieczona czerwona oraz żółta papryka i możemy komponować kolorowy półmisek pełen żółto-czerwonych kwiatów.
Na kolorowe kwiaty doskonale nadaje się również papryka marynowana. Dodaje one jajkom pikantniejszego, wyraźniejszego octowego smaku. Pieczona natomiast kryje w sobie delikatną
słodycz i przyjemny aromat.
- 2 jajka
- 2 łyżki pasty paprykowej /smak łagodny/
- 1 łyżka majonezu /do farszu/
- szczypta papryczki chili w proszku
- kilka ziaren zielonego pieprzu z zalewy
- sól i pieprz do smaku
- po 1/2 pieczonej papryki czerwonej i żółtej
- sałatka do dekoracji półmiska/np.roszponka/
oraz
- kilka łyżek majonezu
- 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo,obrać,przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąc żółtka i przetrzeć przez sitko.
Do żółtek dodać pastę paprykową, papryczkę chili, majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniać połówki białek. Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty i ułożyć na nim nadziane jajka. Upieczoną paprykę obrać i wykrawać foremką kolorowe kwiatki . Paprykowe kwiatuszki układać na każdej połówce jajka i ozdobić zielonym pieprzem. Do majonezu dodać pokrojony drobno zielony pieprz, wymieszać i podawać do jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz