Kolejna propozycja podania połówek jajek na półmisku.Kilka dodatków i możemy wykonać przyjemną dla oka i podniebienia ozdobę świątecznego stołu.
Jajka bardzo kolorowe ,łatwe i szybkie do przygotowania.
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kilka szt. oliwek czarnych bez pestek
- 2 pomidorki koktajlowe
- majonez w tubce /do dekoracji/
- 4 łyżki gęstego majonezu
- 2 łyżeczki kaparów z zalewy/plus do dekoracji/
- liście zielonej sałaty/do dekoracji/
- szczypiorek /do dekoracji/
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka, obrać, przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku z sałatką.
Na każdym żółtku położyć połówkę pomidorka, a wokół niego oliwki pokrojone w cienkie plasterki. Można delikatnie posolić i posypać świeżym pieprzem. Oliwki ozdobić małymi kleksikami majonezu. Kapary odcedzić z zalewy, przepłukać i drobniutko posiekać.Połączyć z majonezem. Półmisek z jajkami udekorować sosem majonezowo-kaparowym i szczypiorkiem.
opcja z oliwkami to dla mnie nowość :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com