20.04.2012

Wiosenna bruschetta ze szparagami



Właśnie zbliża się  sezon szparagowy.
 Coraz bardziej popularne warzywo pojawia się już częściej na naszych stołach 
i już wiemy jak należy je przyrządzać i podawać.
Do niedawna warzywo to było rarytasem, ale dzisiaj sięgamy po nie coraz częściej i chętniej .
Szparagi są bardzo smaczne, lekkostrawne, bogate w cenne składniki odżywcze , witaminy i sole mineralne.  I to jest chyba wystarczający powód, dla którego warto je jeść.
Coś więcej na ten temat  można poczytać tutaj.

Na początek prosta, ale jakże popularna włoska bruscheta z surową szynką i szparagami. 







Składniki:

  • 250 g zielonych szparagów
  • 2 kromki  chleba /najlepiej razowego/
  • 2-4  plastry  bekonu, surowej szynki lub chudego boczku 
  • kilka liści  świeżej sałatki
  • oliwa z oliwek /do skropienia chleba/
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypiorek lub zielona cebulka

Wykonanie:
               Dokładnie umyć i obrać szparagi, usunąć stwardniałe części i ugotować w osolonej wodzie ok.10-12 min./można je również ugotować na parze/.
 Odcedzić ,  przełożyć na talerzyk i przykryć drugim, aby szparagi  całkiem  nie ostygły.
Na patelni do grillowania podpiec z obu stron  kromki chleba, a następnie skropić je delikatnie oliwą.
 Rozłożyć plastry wędliny , ułożyć na nich listki sałaty, szparagi i lekko zwinąć.
  Przygotowane  pakieciki z szynki i szparagów umieścić na podpieczonych kromkach chleba. 
 Można doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.Należy jednak pamiętać,że szynka parmeńska jest słona,a szparagi były gotowane w osolonej wodzie.
Doskonałym dodatkiem  są sadzone jajka /u mnie przepiórcze/

2 komentarze:

  1. bruchetka super, a szparag jeszcze w sklepach nie widziałam- trzeba sie rozglądnąć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity pomysł. Muszę zapolować na szparagi - stęskniłam się za nimi.

    OdpowiedzUsuń