Pyszna i elegancka przystawka z ciasta francuskiego i jajek.
I od święta i na co dzień.
Gotowe ciasto francuskie i jajka sadzone to cały sekret na przygotowanie tej smakowitej przekąski. Fajne śniadanie dla rodzinki lub ciekawy i efektowny poczęstunek dla gości.
Pomysł na przygotowanie tego dania pochodzi z włoskiego czasopisma kulinarnego
/"Cucinare bene"/
W/g oryginalnego przepisu jajka gotuje sie w koszulkach w wodzie z dodatkiem octu. Oczywiście zrobiłam wszystko w/g zaleceń, ale do gotowania jajek w ten sposób trzeba mieć odrobinę praktyki. Nie wyszło mi to zbyt dobrze.
To ,co wyszło wykorzystałam, ale pozostałe jajka wrzuciłam na patelnię.
Zrobiłam jaja sadzone /na miękko/.Okazało się,że pomysł nie był najgorszy i jajka mogłam z łatwością umieścić na cieście.
To ,co wyszło wykorzystałam, ale pozostałe jajka wrzuciłam na patelnię.
Zrobiłam jaja sadzone /na miękko/.Okazało się,że pomysł nie był najgorszy i jajka mogłam z łatwością umieścić na cieście.
Składniki:/ilość i rodzaj jajek można dobierać dowolnie/
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jajek przepiórczych
- 1 jajo kurze
- 100 g żółtego sera/pokrojony w kostkę/
- 3 duże plastry szynki drobiowej gotowanej/lub 6 malutkich/
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 200 stopni C.
Na rozgrzanej patelni teflonowej usmażyć jajka sadzone /jeśli ktoś woli można usmażyć z dodatkiem małej ilości tłuszczu/ Jajko powinno być delikatnie ścięte, ale na tyle, by żółtko nie rozlewało się.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na talerz.
Rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty /jeden o boku 14cm, a pozostałe 10 cm./. Na każdym kwadracie umieścić po plasterku szynki, jajko i kilka kostek sera żółtego. Rogi ciasta połączyć ze sobą na górze tworząc rodzaj zamkniętej paczuszki-koperty. Ciasto posmarować z wierzchu żółtkiem /można zimnym mlekiem/ i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec ok.15-18 min. w gorącym piekarniku do delikatnego przyrumienienia się ciasta.
Jajeczka w cieście francuskim najbardziej smakują gorące, ale zimne są również doskonałe.
Jajka w cieście można podawać z dodatkiem zielonej sałaty
Doskonałym dodatkiem do jajek może być również sos chrzanowy
Z resztek ciasta upiekłam małe koguciki i kaczuszki,które można schrupać lub potraktować jako ozdobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz