Popularna przystawka w kolorze czerwonym,ale tym razem z buraków.
Nigdy jeszcze nie podawałam buraczków w takiej formie. Ale kiedy zobaczyłam jak pięknie można wyeksponować to danie postanowiłam przygotować je właśnie na Wielkanoc.
Niesamowicie proste i zaskakująco smaczne.
Niesamowicie proste i zaskakująco smaczne.
Połączenie smaku słodyczy buraków , słodko-kwaśnego kwaśnego sosu balsamicznego i ostrego sosu chrzanowego i jajka daje ciekawy i efekt końcowy.
Prawdziwe carpaccio robi się ze składników surowych /choć ostatnio spotkałam się z opinią,że wystarczy aby były czerwone i cieniutko pokrojone/.
Również to danie można przygotować z surowych buraków. Wystarczy tylko pokroić je bardzo cieniutko i umieścić na kilka godzin w marynacie z oliwy i octu balsamicznego. Doskonale smakują również buraczki pieczone w piekarniku. Ale ja użyłam gotowanych buraków ze słoika /czasami trzeba sobie ułatwić nieco pracę/.
Składniki:
- 3 buraczki ugotowane/ ze słoika/
- 4 jajka przepiórcze
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól do smaku
- kolorowy pieprz do smaku
- kilka liści sałaty
- kilka listków tymianku
- orzeszki piniowe do dekoracji
- sos chrzanowy /jako dodatek/
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki.
Oliwę połączyć dokładnie z octem balsamicznym.
Buraczki cieniutko pokroić lub poszatkować/na "mandolinie"/ w plasterki.
Na dużym talerzu ułożyć wzdłuż brzegu okrąg z plasterków /lub połówek plastrów/.
Na środku talerza zostawić puste miejsce. Tam należy ułożyć sałatkę ,a na niej połówki jajek.
Jajka posypać solą i kolorowym pieprzem, a buraczki polać sosem balsamicznym.
Posypać orzeszkami piniowymi i świeżym tymiankiem. Buraczkowe carpaccio podawać z sosem chrzanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz