29.04.2012

Grillowana pierś z kurczaka z buraczkami i .....

.......................... i sosem chrzanowo-żurawinowym.
 Szybki obiadek dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni,
 ale lubią  smacznie zjeść.


Ja lubię spędzać  czas w mojej kuchni,
/to przecież moje królestwo/
 ale są sytuacje, kiedy chce się  fajnie zjeść, a czasu nie ma zbyt wiele.
 Proponuję więc  syty i smaczny obiadek w 30 min.
/jeśli użyjemy gotowych ziemniaków do piekarnika/


Składniki: /dla 2 osób/:
  • 1  filet z piersi kurczaka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1gałązka świeżego  rozmarynu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka ziarenek sezamu 

oraz 
  •  2-4 ziemniaki  
  • 1 łyżka  oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku


oraz
  • buraczki konserwowe/ smak łagodny/
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka  suszonej żurawiny
  • 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki chrzanu o smaku żurawinowym
  • szczypta cukru
  • sól do smaku


Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić w paseczki , umieścić w miseczce z oliwą i przyprawami /sól, pieprz, rozmaryn, przyp.do kurczaka/. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok.15 min.w chłodnym miejscu.

 Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki , umieścić na blaszce wyłożonej papierem,  skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika /180-200 st./ .W pierwszych minutach pieczenia wierzch  można przykryć folią, ale  pod koniec  zdjąć ją, aby ziemniaki przyrumieniły się.
 Można użyć gotowych krążków ziemniaczanych "do piekarnika". 
Ziemniaki  po upieczeniu /20-25 min/ doprawić do  smaku solą  i pieprzem. 

Buraczki pokroić w cienkie plastry, umieścić w miseczce, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem , dodać oliwę, żurawinę i wymieszać.  Jogurt  połączyć z chrzanem, doprawić do smaku i przełożyć do sosjerki  / podałam osobno/.

Rozgrzać patelnię do grillowania i  przełożyć na nią  paseczki mięsa drobiowego. Grillować kilka minut  z każdej strony , a kiedy mięso jest  wystarczająco przyrumienione zdjąć patelnię z ognia, a mięso  posypać równomiernie sezamem.
Gotowe mięso wyłożyć na talerzyki . Podawać z upieczonymi ziemniakami i sałatką buraczkową.
Sos chrzanowy podać osobno.

Mięso doskonale smakuje również bez ziemniaków / bardziej dietetycznie/.


A tak wyglądał mój świąteczny obiadek na szybko.

1 komentarz:

  1. idealny na takie ciepłe dni, smakowita propozycja

    OdpowiedzUsuń