.......................... i sosem chrzanowo-żurawinowym.
Szybki obiadek dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni,
ale lubią smacznie zjeść.
ale lubią smacznie zjeść.
Ja lubię spędzać czas w mojej kuchni,
/to przecież moje królestwo/
ale są sytuacje, kiedy chce się fajnie zjeść, a czasu nie ma zbyt wiele.
Proponuję więc syty i smaczny obiadek w 30 min.
/jeśli użyjemy gotowych ziemniaków do piekarnika/
Składniki: /dla 2 osób/:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka ziarenek sezamu
oraz
- 2-4 ziemniaki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- buraczki konserwowe/ smak łagodny/
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki chrzanu o smaku żurawinowym
- szczypta cukru
- sól do smaku
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić w paseczki , umieścić w miseczce z oliwą i przyprawami /sól, pieprz, rozmaryn, przyp.do kurczaka/. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok.15 min.w chłodnym miejscu.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki , umieścić na blaszce wyłożonej papierem, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika /180-200 st./ .W pierwszych minutach pieczenia wierzch można przykryć folią, ale pod koniec zdjąć ją, aby ziemniaki przyrumieniły się.
Można użyć gotowych krążków ziemniaczanych "do piekarnika".
Ziemniaki po upieczeniu /20-25 min/ doprawić do smaku solą i pieprzem.
Buraczki pokroić w cienkie plastry, umieścić w miseczce, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem , dodać oliwę, żurawinę i wymieszać. Jogurt połączyć z chrzanem, doprawić do smaku i przełożyć do sosjerki / podałam osobno/.
Rozgrzać patelnię do grillowania i przełożyć na nią paseczki mięsa drobiowego. Grillować kilka minut z każdej strony , a kiedy mięso jest wystarczająco przyrumienione zdjąć patelnię z ognia, a mięso posypać równomiernie sezamem.
Gotowe mięso wyłożyć na talerzyki . Podawać z upieczonymi ziemniakami i sałatką buraczkową.
Sos chrzanowy podać osobno.
Mięso doskonale smakuje również bez ziemniaków / bardziej dietetycznie/.
A tak wyglądał mój świąteczny obiadek na szybko.
idealny na takie ciepłe dni, smakowita propozycja
OdpowiedzUsuń