05.04.2012

Żurek na zakwasie żytnio-owsianym z jajkiem i białą kiełbaską



Może być z jajkiem, można dodać kiełbaski,wzbogacić skwarkami  ze słoniny lub boczku,
 można dodać tylko odrobinę oliwy z oliwek.
Można  go jeść z ziemniakami lub z chlebkiem ,albo po prostu popijać z garnuszka. To żurek!

Najbardziej smakuje na Święta i choć przygotowany  zawsze tą samą metodą  ma w sobie coś niepowtarzalnego. I tak dzieje się zawsze ,czy to na Boże Narodzenie,czy  na Wielkanoc.
Jest w tym dniu jedyny w swoim rodzaju.


Jest wiele metod i sposobów na tę przecież  tak bardzo prostą,tradycyjną potrawę.
Ale każdy przygotowuje ją na swój własny, sprawdzony  sposób .Ja podglądałam jak to robi tmoja mama i tak już zostało do dziś.


Składniki:


  • 50-80 g suszonych  grzybów
  • ok. 2l wody
  • włoszczyzna na bulion 
  • 250 ml zakwasu domowego
  • 1 torebka żurku w proszku /Winiary/
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek suszony
  • biała kiełbasa/  ilość dowolna ,ale z rozwagą /


Wykonanie:

Grzybki suszone dokładnie wypłukać i  namoczyć w zimnej wodzie  na całą noc.Na drugi dzień podgotować je w tej samej wodzie do miękkości, a nastepnie uzupełnić wodą  do ok.2 l. Umyte,obrane,drobno pokrojone  warzywa dodać do grzybowego wywaru i ugotować/można dodać do smaku  ziele angielskie i liść laurowy/.Można  również ugotować bulion warzywny  osobno i połączyć go z wywarem grzybowym.  Kiedy warzywa będą  miękkie przecedzić bulion warzywno-grzybowy  do osobnego garnka, wrzucić kiełbasę w kawałkach ,chwilę  podgotować  po czym wyjąć  ją, pokroić w plastry ,a wrzucić do żuru  dopiero pod koniec gotowania. Do gorącego wywaru wlać zakwas wymieszany z żurkiem  w proszku, ale stopniowo tak, aby uzyskać pożądaną kwaśność i gęstość. Dokładnie wymieszać i chwilę podgotować.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do żurku.Gotowy żur doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem. Dodać pokrojoną i obgotowaną wcześniej   kiełbaskę , wymieszać i dodać do żurku.
Jeśli żurek jest zbyt kwaśny można złagodzić jego smak odrobiną cukru lub mlekiem.

Żurek można dodatkowo wzbogacić podsmażonymi  skwarkami boczku lub słoninki dodanymi wraz z wytworzonym tłuszczem.






Zakwas żytnio- owsiany

  •  1,5 szklanki mąki żytniej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liść,ziele angielskie
  • skórka z chleba razowego
  • 2 szklanki letniej wody

Do  szklanego  słoika /może to być również naczynie gliniane/  wsypać  mąkę żytnią,  płatki owsiane i  zalać letnią wodą.  Dokładnie wymieszać, dodać przyprawy i kawałek skórki  razowego chleba. Przykryć gazą ,lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni , w ciągu których zakwas powinien być gotowy.  Wyjąć skórkę chleba, całość dokładnie wymieszać, zakręcić  szczelnie pokrywką  i jeśli nie używamy go w danym momencie wstawić do lodówki.  Można przygotować wiekszą ilość zakwasu ,a ukiszony zlać do butelek i przechowywać w lodówce  nawet kilkanaście  dni. 


2 komentarze:

  1. Jak pysznie wygląda.
    ps.warto zrezygnować z weryfikacji słownej, bo wnerwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak szczerze to nawet nie wiedziałam,że mam włączoną.A przecież mnie też wkurza.Zrobione.

      Usuń