Może być z jajkiem, można dodać kiełbaski,wzbogacić skwarkami ze słoniny lub boczku,
można dodać tylko odrobinę oliwy z oliwek.
Można go jeść z ziemniakami lub z chlebkiem ,albo po prostu popijać z garnuszka. To żurek!
Najbardziej smakuje na Święta i choć przygotowany zawsze tą samą metodą ma w sobie coś niepowtarzalnego. I tak dzieje się zawsze ,czy to na Boże Narodzenie,czy na Wielkanoc.
Jest w tym dniu jedyny w swoim rodzaju.
Jest wiele metod i sposobów na tę przecież tak bardzo prostą,tradycyjną potrawę.
Ale każdy przygotowuje ją na swój własny, sprawdzony sposób .Ja podglądałam jak to robi tmoja mama i tak już zostało do dziś.
Składniki:
- 50-80 g suszonych grzybów
- ok. 2l wody
- włoszczyzna na bulion
- 250 ml zakwasu domowego
- 1 torebka żurku w proszku /Winiary/
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- majeranek suszony
- biała kiełbasa/ ilość dowolna ,ale z rozwagą /
Wykonanie:
Grzybki suszone dokładnie wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.Na drugi dzień podgotować je w tej samej wodzie do miękkości, a nastepnie uzupełnić wodą do ok.2 l. Umyte,obrane,drobno pokrojone warzywa dodać do grzybowego wywaru i ugotować/można dodać do smaku ziele angielskie i liść laurowy/.Można również ugotować bulion warzywny osobno i połączyć go z wywarem grzybowym. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić bulion warzywno-grzybowy do osobnego garnka, wrzucić kiełbasę w kawałkach ,chwilę podgotować po czym wyjąć ją, pokroić w plastry ,a wrzucić do żuru dopiero pod koniec gotowania. Do gorącego wywaru wlać zakwas wymieszany z żurkiem w proszku, ale stopniowo tak, aby uzyskać pożądaną kwaśność i gęstość. Dokładnie wymieszać i chwilę podgotować.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do żurku.Gotowy żur doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem. Dodać pokrojoną i obgotowaną wcześniej kiełbaskę , wymieszać i dodać do żurku.
Jeśli żurek jest zbyt kwaśny można złagodzić jego smak odrobiną cukru lub mlekiem.
Jeśli żurek jest zbyt kwaśny można złagodzić jego smak odrobiną cukru lub mlekiem.
Żurek można dodatkowo wzbogacić podsmażonymi skwarkami boczku lub słoninki dodanymi wraz z wytworzonym tłuszczem.
Zakwas żytnio- owsiany
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2-3 ząbki czosnku
- liść,ziele angielskie
- skórka z chleba razowego
- 2 szklanki letniej wody
Do szklanego słoika /może to być również naczynie gliniane/ wsypać mąkę żytnią, płatki owsiane i zalać letnią wodą. Dokładnie wymieszać, dodać przyprawy i kawałek skórki razowego chleba. Przykryć gazą ,lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni , w ciągu których zakwas powinien być gotowy. Wyjąć skórkę chleba, całość dokładnie wymieszać, zakręcić szczelnie pokrywką i jeśli nie używamy go w danym momencie wstawić do lodówki. Można przygotować wiekszą ilość zakwasu ,a ukiszony zlać do butelek i przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni.
Jak pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńps.warto zrezygnować z weryfikacji słownej, bo wnerwia.
Tak szczerze to nawet nie wiedziałam,że mam włączoną.A przecież mnie też wkurza.Zrobione.
Usuń