Szpinak ,a szczególnie jego młode liście jest uważany za jedną z najzdrowszych warzyw.
To bogactwo witamin ,soli mineralnych i przeciwutleniaczy.
Tak jak kiedyś szpinak był zmorą naszych milusińskich ,tak teraz stał się modny i bardzo popularny w naszej kuchni. Szpinak sprzed lat kojarzy się nam z zieloną mdłą, rozgotowaną papką, bez żadnego smaku. Dzisiaj jednak dzięki wyszukanym i ciekawym daniom szpinak odzyskał swoją ważną pozycję na naszych stołach. Ale jak to często bywa są i przeciwwskazania w spożywaniu szpinaku ze względu na zawartość kwasu szczawiowego.
Najbardziej lubię surowy szpinak. Właściwie nie ze względu na smak, bo nie mogę się go doszukać,
ale ze względu na to, że tak jak zielona sałatka może stanowić podstawę
o komponowania przeróżnych sałatek.
Piękna soczysta zieleń doskonale harmonizuje z kolorowymi warzywno-owocowymi dodatkami.
- garść świeżego szpinaku
- 4 mandarynki
- 1 mała marchewka
- 1/4 korzenia selera
- 1 jabłko
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Szpinak dokładnie umyć,osuszyć. Marchewkę , seler i jabłko obrać , zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i skropić sokiem z cytryny. Z dwóch mandarynek wycisnąć sok i połączyć z oliwą tworząc w ten sposób sos sałatkowy. Doprawić do smaku. Pozostałe mandarynki podzielić na cząstki.
W głębokiej salaterce umieścić rozdrobniony szpinak /jeśli liście są duże/ i połączyć z pozostałymi składnikami. Delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sosem sałatkowym. Podawać z dodatkiem razowego pieczywa lub grzanek .
dane orientacyjne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz