28.04.2012

Ciasto biszkoptowo-owocowe z kremem i bitą smietaną



Ciasta przekładane należą do moich ulubionych. 
Lubię  je piec i oczywiście jeść.  Są słodkie, kremowe i  bardzo kaloryczne, ale przy różnego rodzaju okazjach trudno się bez nich obejść.

Takie piętrowe ciacha są smaczne , wyglądają efektownie , są bardzo podzielne, a przygotowuję  je tylko okazjonalnie.  A więc  od święta!
Ciasto składa się z kilku warstw /8/.  Jest bardzo łatwe do przygotowania, tylko trochę pracochłonne.
Dodatkowo  zadałam sobie "trudu" dzieląc je na dwa rożne  owocowe smaki. 
Ale dzięki temu  okazało się bardziej interesujące  i zamiast jednego kawałka można zjeść dwa różne ciacha.
Użyłam średniej wielkości torownicy 26/36 cm
Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • łyżki cukru
  • 5 pełnych  łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka
  • łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 15o g cukru
  • 2 łyżeczki cukru  waniliowego
  • 1 kostka masła/250 g/
krem waflowy:
  • 3  wafelki  czekoladowe
  • 1 kostka masła/250 g/
  • 300 g kremu czekoladowego typu "Nutella"
oraz
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • ok. 400 g brzoskwini z syropu 
  •  ok. 400 g  smażonych jabłek / gotowe ze słoika/
  • 100 g rodzynek
  • 500-600 ml śmietany 30-proc.do ubijania
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 duże op. podłużnych biszkoptów
  • 100 g  gorzkiej czekolady do dekoracji
  • płatki migdałowe do posypania
 Wykonanie:
-Upiec biszkopt z pięciu jajek. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.
/Oddzielić białka od żółtek.Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia ,przesiać do miseczki przez sitko. Białka bić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier. Wsypać przygotowaną  mąkę  Dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem.Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 25-30 min do tzw. suchego patyczka. /
 -Galaretkę brzoskwiniową i agrestową rozpuścić w osobnych miseczkach w 3/4 szklanki gorącej      wody.  Do usmażonych jabłek dodać tężejącą galaretkę agrestową , a do pokrojonych w kostkę brzoskwiń galaretkę brzoskwiniową.  Umyte rodzynki dodać w równych częściach do owoców. Na spodnią część biszkoptu wyłożyć do połowy masę  jabłkową , a na drugą część masę brzoskwiniową. W ten sposób  jedna  strona ciasta ma  smak  jabłkowy, a druga brzoskwiniowy. Owoce przykryć biszkoptem

 -Kostkę  masła utrzeć na puszystą masę, dodać krem czekoladowy, dokładnie połączyć   i wsypać pokruszone wafelki. /pokruszyć przed otwarciem/ Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt. 

-Zagotować mleko. Żółtka utrzeć w  głębokiej miseczce   z cukrem i wanilią , dodać oba rodzaje mąki, dokładnie wymieszać.  Gorące mleko wlewać powoli do masy jajecznej i energicznie mieszać. Przelać do naczynia ,w którym gotowało się mleko i kontynuować podgrzewanie kremu aż do osiągnięcia pożądanej , gęstej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Gotową masę wyłożyć na krem waflowy.

-Na wierzchu kremu wyłożyć podłużne biszkopty.

-Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno,  a pod koniec  ubijania dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietankową wyłożyć na wierzchu ciasta i posypać startą czekoladą i płatkami migdałowymi.

-Ciasto pozostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia masy owocowej , kremowej i 
śmietankowej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...