23.04.2012

Makaron penne z warzywami i mozarellą

Makaron z dodatkiem  mąki razowej  w połączeniu z warzywami to  bardzo smaczne i zdrowe  danie.
 Właściwie taki zestaw jest wystarczający, ale  ja dorzuciłam na koniec garść kuleczek mozzarelli.
Podniosłam tym samym wartość odżywczą, ale również i kaloryczną makaronu.
 Danie prezentuje się bardzo fajnie wizualnie, a smakowo mogę zapewnić również niczego sobie.
Składniki:/2 porcje/:
  • 160 g makaronu penne z dodatkiem mąki razowej
  •  kawałeczek pora
  • 1  mała żółta papryka
  • 1 mały ziemniak
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki  kuleczek mozzarelli
  • 2  łyżki oliwy z oliwek
  • zielona pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:


Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta. 
Umyć i oczyścić warzywa, ziemniaka obrać.
 Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pora pokrojonego w krążki,  paprykę w paski , ziemniaka w drobną kostkę.
 Warzywa dusić przez kilka minut,  a następnie dodać połówki pomidorków.
 Całość smażyć do miękkości, ale nie rozgotować /jeśli  warzywa wytworzą zbyt mało sosu należy dodać kilka łyżek  wody z gotującego się makaronu/. 
Ugotowany , przecedzony makaron wsypać na patelnię z warzywami,  delikatnie wymieszać, doprawić do smaku i  dodać kulki mozzarelli.  
Podawać zaraz po przyrządzeniu  posypany  zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz