Makaron z dodatkiem mąki razowej w połączeniu z warzywami to bardzo smaczne i zdrowe danie.
Właściwie taki zestaw jest wystarczający, ale ja dorzuciłam na koniec garść kuleczek mozzarelli.
Podniosłam tym samym wartość odżywczą, ale również i kaloryczną makaronu.
Danie prezentuje się bardzo fajnie wizualnie, a smakowo mogę zapewnić również niczego sobie.
Składniki:/2 porcje/:- 160 g makaronu penne z dodatkiem mąki razowej
- kawałeczek pora
- 1 mała żółta papryka
- 1 mały ziemniak
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kuleczek mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zielona pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta.
Umyć i oczyścić warzywa, ziemniaka obrać.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pora pokrojonego w krążki, paprykę w paski , ziemniaka w drobną kostkę.
Warzywa dusić przez kilka minut, a następnie dodać połówki pomidorków.
Całość smażyć do miękkości, ale nie rozgotować /jeśli warzywa wytworzą zbyt mało sosu należy dodać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu/.
Ugotowany , przecedzony makaron wsypać na patelnię z warzywami, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku i dodać kulki mozzarelli.
Podawać zaraz po przyrządzeniu posypany zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz