Pyszna, sycąca zapiekanka ze szpinakiem i szynką gotowaną.
Trochę kaloryczna jak wszystkie tego typu dania, ale nie jada się jej przecież codziennie.
Składniki:
- 250 g płatów makaronu lasagne
- ok.100 g startego sera parmezan/do posypania/
nadzienie:
- 800 g świeżego szpinaku
- 200g żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 200 g gotowanej szynki
- 600 ml mleka
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Płaty lasagne podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju /zapobiega zlepianiu się ciasta/.Przelać zimną wodą i wysuszyć.
Rozłożyć na czystej ściereczce.
Jeśli producent makaronu zaleca inny sposób przygotowania to należy się do niego dostosować.
Szpinak oczyścić, umyć.
Wrzucić na moment do wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, pokroić ,a następnie podsmażyć na maśle.
Dodać przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać ser pokrojony w kostkę.
Rozłożyć na czystej ściereczce.
Jeśli producent makaronu zaleca inny sposób przygotowania to należy się do niego dostosować.
Szpinak oczyścić, umyć.
Wrzucić na moment do wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, pokroić ,a następnie podsmażyć na maśle.
Dodać przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać ser pokrojony w kostkę.
Przygotować sos beszamelowy.
W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, dokładnie rozmieszać, aby całość miała gładką konsystencję. Następnie dodać mleko. Przez cały czas gotowania/na wolnym ogniu/ sos dokładnie mieszać drewnianą łyżką lub rózgą aby nie utworzyły się grudki.
Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy sos zgęstnieje odstawić z ognia.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem, a następnie wlać na spód kilka łyżek beszamelu.
Układać dowolnie warstwami wszystkie składniki.
Na beszamel układamy płaty makaronu, plastry szynki, warstwę szpinaku i tak do wyczerpania składników.
Układać dowolnie warstwami wszystkie składniki.
Na beszamel układamy płaty makaronu, plastry szynki, warstwę szpinaku i tak do wyczerpania składników.
Każdą warstwę polać porcją sosu beszamelowego i posypać tartym parmezanem
Ostatnią warstwę zalać sosem .
Przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170-180 stopni i piec przez
40-45 min. Pod koniec pieczenia posypać startym parmezanem.
40-45 min. Pod koniec pieczenia posypać startym parmezanem.
Po upieczeniu polałam wierzch dodatkowo cienką warstwą sosu /ugotowałam za dużo/.
Wieki nie robiłam. Bardzo ładnie się prezentuje z tym farszem;)
OdpowiedzUsuń