Kolejna propozycja na szybki obiadek z mięsem w roli głównej.Filet z indyka lub kurczaka, pieczarki i kilka dodatków oraz świeże warzywa w zupełności wystarczą do przygotowania smacznego posiłku.
Eskalopki drobiowe to świetny pomysł na smaczny i efektowny sposób podania dania mięsnego, które przygotowuje się w zaledwie 30 min.
A oto składniki potrzebne do przygotowania mojego ulubionego dania:
- 3-4 cienkie płaty mięsa z piersi indyka lub kurczaka
- 250-300 g świeżych pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- papryka słodka w proszku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki sosu pomidorowego/got. z butelki/
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć i lekko rozbić drewnianym tłuczkiem. Pieczarki obrać i drobno pokroić w plasterki. Na
patelni rozgrzać oliwę z masłem. Mięso
posypać solą, pieprzem i obtoczyć z obu
stron w mące. Otrzepać nadmiar mąki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Mięso smażyć z obu
stron do lekkiego przyrumienienia się. Dodać
cebulę pokrojoną w cienkie plastry i całość chwilę podsmażyć. Wlać wino i gotować do odparowania
alkoholu. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodać pieczarki . Dusić chwilę na
niewielkim ogniu. Kiedy pieczarki są miękkie, a wytworzony płyn odparuje wlać bulion i sos pomidorowy , gotować jeszcze ok.10 min. Doprawić
do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypać zieloną pietruszką.
Eskalopki podawać z sezonową sałatką i z ziemniakami lub pieczywem .
Eskalopki podawać z sezonową sałatką i z ziemniakami lub pieczywem .
questo: si :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy Tapenda
Szkoda, że nie dodałaś wpisu do mojej akcji pieczarkowej. Trwa do północy. Może jesteś przy kompie to zdążysz. Jeśli się zdecydujesz pamiętaj o banerku akcji lub linku do zaproszenia na blogu we wpisie.
OdpowiedzUsuńPięknie podane danie. Jestem pod wrażeniem
Pozdrawiam Ania