Znane na całym świecie włoskie pierożki nadziewane serem, szynką lub mięsem stały się głównym składnikiem pysznych i bardzo popularnych /ale nie we Włoszech/ sałatek.
Są one najczęściej łączone z warzywami i majonezem.
Sałatkę przygotowuje się je bardzo szybko. Wszystko zależy od tego, co chcemy do niej dodać .
Sałatkę z pierożków tortellini można podawać na obiad, kolację,
można przygotować ją na przyjęcia i spotkania towarzyskie.
Jest elegancką i smaczną przystawką.
- 250 g pierożków tortellini z mięsem /użyłam świeże/
- 2 małe cukinie
- 1/2 żółtej papryki
- 5 pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek czarnych i zielonych bez pestek
- 80 g koziego sera/pecorino/
- garść sałatki rukoli
- sól i pieprz do smaku sos sałatkowy:
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie;
Tortellini wrzucać na osoloną gotującą się wodę i gotować do wypłynięcia na wierzch.
Suche pierożki gotować w/g zaleceń producenta .
Odcedzić, ostudzić, przełożyć do głębokiej miski i skropić odrobiną oliwy by zapobiec sklejeniu się. Umyte cukinie i paprykę pokroić w cienkie plastry i podpiec z obu stron na patelni do grillowania. Przestudzić,a paprykę pokroić dodatkowo w kostkę. Wypłukać i osuszyć rukolę, ser żółty pokroić w drobną kostkę, pomidorki i oliwki przekroić na połówki.
Przygotować sos sałatkowy. Do miseczki wlać ocet winny,
dodać sól, dokładnie wymieszać. Dolać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszać aż składniki połączą się. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowane wcześniej warzywa dodać do pierożków , polać sosem sałatkowym, delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. Wierzch sałatki posypać serem.
Sałatka najlepsza jest następnego dnia.
/dane orientacyjne/
Super-kolorowa sałatka, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń