Zdarza się , że zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Sięgam wówczas po opakowanie makaronu, dokładnie sprawdzam zalecenia producenta i pomysł na przygotowanie tegoż makaronu.
Właśnie znalazłam ten oto przepis. Moim pomysłem był jedynie dodatek pesto.
Bardzo smaczne, kolorowe danie z makaronu spaghetti z warzywami , przygotowane w ekspresowym tempie 15 min.
Pesto miałam zrobione już wcześniej, a więc wystarczyło nastawić makaron i przygotować dodatki.
Składniki / na 4 porcje/:
- 350 g makaronu spaghetti
- 1 duża papryka czerwona
- 60 g oliwy z oliwek extra vergin
- 30 g cebuli
- 20 g rukoli
- sól i pieprz do smaku
na pesto z rukoli:
- 50 g rukoli
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 20-30 g orzechów piniowych lub tostowanych płatków migdałowych
- sól do smaku
- 2-3 kostki lodu
Wykonanie:
Aby przygotować pesto należy przy pomocy blendera wszystkie składniki zmielić na gładką masę. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w paski, połączyć z podsmażoną cebulą i chwilę poddusić/można dodać kilka łyżek gorącej wody /, doprawić do smaku. Makaron ugotować "al dente " w dużej ilości osolonej wody, przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami, starannie wymieszać. Umytą i osuszoną rukolę połączyć z makaronem. Gotowy makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz