4/24/2012

Spaghetti z papryką ,rukolą i zielonym pesto



Zdarza się , że zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Sięgam wówczas po opakowanie makaronu, dokładnie sprawdzam  zalecenia producenta i pomysł na  przygotowanie tegoż makaronu. 
 Właśnie znalazłam ten  oto przepis. Moim pomysłem był jedynie dodatek pesto.

Bardzo smaczne, kolorowe danie z makaronu  spaghetti  z warzywami , przygotowane w ekspresowym tempie 15 min.
Pesto miałam  zrobione już  wcześniej, a więc wystarczyło nastawić makaron i przygotować  dodatki.


 Składniki / na 4 porcje/:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 1 duża papryka czerwona
  • 60 g oliwy z oliwek extra vergin
  • 30 g cebuli
  • 20 g rukoli
  • sól i pieprz do smaku
 na pesto  z rukoli:
  • 50 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 5 łyżek tartego  parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20-30 g   orzechów  piniowych lub   tostowanych  płatków migdałowych
  • sól do smaku 
  •   2-3 kostki lodu    
Wykonanie:

Aby przygotować pesto  należy przy pomocy blendera wszystkie składniki zmielić na gładką  masę. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Umytą i  oczyszczoną paprykę  pokroić w paski, połączyć z podsmażoną cebulą  i chwilę poddusić/można dodać kilka łyżek gorącej wody /, doprawić do smaku.  Makaron ugotować "al dente " w dużej ilości osolonej wody,  przecedzić  i przesypać na patelnię z warzywami, starannie wymieszać. Umytą i osuszoną rukolę połączyć z makaronem. Gotowy makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem pesto.
                                                                                                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (13) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (10) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (6) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)