24.04.2012

Spaghetti z papryką ,rukolą i zielonym pesto



Zdarza się , że zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Sięgam wówczas po opakowanie makaronu, dokładnie sprawdzam  zalecenia producenta i pomysł na  przygotowanie tegoż makaronu. 
 Właśnie znalazłam ten  oto przepis. Moim pomysłem był jedynie dodatek pesto.

Bardzo smaczne, kolorowe danie z makaronu  spaghetti  z warzywami , przygotowane w ekspresowym tempie 15 min.
Pesto miałam  zrobione już  wcześniej, a więc wystarczyło nastawić makaron i przygotować  dodatki.


 Składniki / na 4 porcje/:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 1 duża papryka czerwona
  • 60 g oliwy z oliwek extra vergin
  • 30 g cebuli
  • 20 g rukoli
  • sól i pieprz do smaku
 na pesto  z rukoli:
  • 50 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 5 łyżek tartego  parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20-30 g   orzechów  piniowych lub   tostowanych  płatków migdałowych
  • sól do smaku 
  •   2-3 kostki lodu    
Wykonanie:

Aby przygotować pesto  należy przy pomocy blendera wszystkie składniki zmielić na gładką  masę. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Umytą i  oczyszczoną paprykę  pokroić w paski, połączyć z podsmażoną cebulą  i chwilę poddusić/można dodać kilka łyżek gorącej wody /, doprawić do smaku.  Makaron ugotować "al dente " w dużej ilości osolonej wody,  przecedzić  i przesypać na patelnię z warzywami, starannie wymieszać. Umytą i osuszoną rukolę połączyć z makaronem. Gotowy makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem pesto.
                                                                                                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz