Malutka, mięsne kuleczka w sam raz pasuje na miejsce żółtka ugotowanego jaja.
Z żółtek i chrzanu można przygotować tradycyjny sos chrzanowy i podawać do jajek.
Składniki:
pulpeciki:
- 150 g mięsa mielonego/drobiowe/
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej/do masy/
- 1 łyżką startego sera parmezan
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
- 1/4 łyżeczki skórki cytrynowej
- szczypta imbiru
- kilka kropli sosu sojowego
- bułka tarta/ do obtoczenia pulpetów/
oraz
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka startego chrzanu
- 1,5 łyżki gęstej śmietany/lub jogurtu/
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
- kilka liści sałaty do dekoracji
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku/do dekoracji/
Mięso mielone połączyć z jajkiem i przyprawami , doprawić do smaku solą , pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z dobrze wyrobionej , gładkiej masy uformować malutkie pulpeciki /wielkości żółtka jaja/, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.
4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
Żółtka przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną, chrzanem, doprawić do smaku solą, cukrem i dokładnie wymieszać. Do każdej połówki białka nałożyć mały kleksik sosu chrzanowego i po jednym pulpeciku.
Z dobrze wyrobionej , gładkiej masy uformować malutkie pulpeciki /wielkości żółtka jaja/, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.
4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
Żółtka przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną, chrzanem, doprawić do smaku solą, cukrem i dokładnie wymieszać. Do każdej połówki białka nałożyć mały kleksik sosu chrzanowego i po jednym pulpeciku.
Połówki jajek z pulpetami ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą. Posypać słodką papryką i udekorować dużymi kleksami sosu chrzanowego.
Zamiast sosu chrzanowego można zastosować majonez ,a wierzch pupecików posypać żółtkami startymi na tarce i słodką papryką.
Zamiast sosu chrzanowego można zastosować majonez ,a wierzch pupecików posypać żółtkami startymi na tarce i słodką papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz