05.04.2012

Jajka nadziewane pulpecikami z sosem chrzanowym

Malutka,  mięsne kuleczka  w sam raz pasuje  na miejsce żółtka  ugotowanego jaja.
 Z żółtek i chrzanu można przygotować tradycyjny sos chrzanowy i podawać do jajek.


Składniki:


pulpeciki:
  • 150 g mięsa mielonego/drobiowe/
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej/do masy/
  • 1 łyżką  startego sera parmezan
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1/4 łyżeczki skórki cytrynowej
  • szczypta imbiru
  • kilka kropli sosu sojowego
  • bułka tarta/ do obtoczenia pulpetów/
oraz
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka  startego chrzanu 
  • 1,5 łyżki  gęstej śmietany/lub jogurtu/
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku


  • kilka liści sałaty do dekoracji
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku/do dekoracji/

Mięso mielone  połączyć z jajkiem i przyprawami , doprawić do smaku solą , pieprzem i  dokładnie wymieszać. 
Z  dobrze wyrobionej , gładkiej masy uformować malutkie pulpeciki /wielkości żółtka jaja/, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.
 4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić.  Przekroić wzdłuż na pół.  Wyjąć żółtka. 
Żółtka przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną,  chrzanem,  doprawić do    smaku solą,  cukrem  i dokładnie wymieszać. Do każdej połówki białka  nałożyć mały kleksik sosu chrzanowego i po jednym pulpeciku.

Połówki jajek z pulpetami ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą. Posypać słodką papryką i udekorować dużymi kleksami sosu chrzanowego.
Zamiast sosu chrzanowego można zastosować majonez ,a wierzch pupecików posypać żółtkami startymi na tarce i słodką papryką.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz