- 150 g masła
- 3 jaja
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 budynie śmietankowe/bez cukru/
- 1,5 łyżeczki/ płaskiej/ proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- cukier puder do posypania /lub lukier/
Wykonanie:
Małe foremki posmarować masłem i obsypać maką lub bułką tartą. Ilość foremek zależy od ich wielkości. Roztopić masło i pozostawić do ostudzenia. Mąkę połączyć z budyniem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem /przy pomocy miksera/ na puszystą masę. Delikatnie połączyć masę jajeczną z mąką , a na koniec dodać schłodzone masło i aromat śmietankowy . Gotową masą wypełniać babeczki do połowy ich wysokości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. i piec ok.25-30 min./zależy od wielkości foremek/
Ostudzić, wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz