26.02.2012

Sałatka z soczewicy

Soczewica ze względu na swoje właściwości odżywcze i smakowe coraz częściej powraca na nasze talerze.Zapomniana,a może mało popularna jest sprzymierzeńcem prawie każdej diety.
Jest skarbnicą ważnych składników:białka,wapnia ,zawiera fosfor,żelazo,witaminy/B,PP,C/,karoten, kwas foliowy.Te cenne,kolorowe  ziarenka zawierają błonnik,który reguluje trawienie i obniża poziom cholesterolu.Soczewica z powodzeniem może zastąpić mięso i dlatego najbardziej  popularna jest wśród wegetarian.A szkoda ,bo można z niej przygotować smaczne zupy,farsze,"pasztety",pulpety,zapiekanki 
 i .....sałatki. A oto moja ulubiona:
Składniki:/dla 2 osób/

  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek
  • kilka listków tymianku,oregano/lub innych/
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek majonezu
  • sól,pieprz do smaku

Wykonanie:
Paprykę i cukinię pokroić w paski i zapiec w piekarniku lub na patelni grillowej.
Soczewicę zalać wodą, posolić,dodać listek laurowy i ugotować ok. 15min( nie rozgotować). Przelać zimną wodą na sitku i zostawić aż ocieknie, wyjąć listek. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z majonezem.Ugotowaną soczewicę wsypać do miski, dodać upieczone warzywa,połówki pomidorków i cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki. Posypać szczypiorkiem,drobno pokrojonymi ziołami i delikatnie polać majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zamiast majonezu sałatkę można doprawić sosem przygotowanym z oliwy i musztardy.


Na chłodne dni proponuję  przygotować pyszną zupę  z  soczewicy i pomidorów:  zobacz

1 komentarz:

  1. Jak do tej pory jadłam tylko czerwoną soczewicę i jestem nią zachwycona. Pewnie inne kolory smakują równie dobrze. Sałatka bardzo pomysłowa!

    OdpowiedzUsuń

Ostatnio upiekłam.........