09.05.2013

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i warzywami


Sałatka  ,która składa się z charakterystycznych dla klimatu śródziemnomorskiego składników, to pożywne, samodzielne danie, które najlepiej smakuje ze swieżym chrupiącym pieczywem.
Doskonałe letnie danie obiadowe.
 Wszystkie świeże składniki , które użyłam w tej sałatce lada  chwila dostępne będą na  rynku /  mam na myśli cukinię, pomidory, paprykę, bakłażan/.
U mnie  warzywa te  zagościły  już na dobre i dzięki temu  mogę  zaproponować   tę pyszną, wieloskładnikową  sałatkę już teraz.
Do sałatki  dodaje się  grillowane  warzywa, dlatego lepiej przygotować je trochę wcześniej.
Składniki /2-3 porcje/
  • 2 jajka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • po 1/2  czerwonej  i żółtej  papryki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/2 czerwonej cebuli /lub szczypiorek/
  • 100-150 g tuńczyka -kawałki  w oliwie lub oleju
  • 50 g czarnych oliwek
  • mix dowolnych sałatek
  • kilka liści rukoli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
-Bakłażan, cukinię  umyć i pokroić w  cienkie plastry.
-Z papryki usunąć gniazdka nasienne, przekroić na połówki.
-Przygotowane warzywa posmarować delikatnie oliwą i grillować na patelni do miękkości.
-Warzywa pokroić na mniejsze kawałki /paprykę w paseczki/ i przełożyć do miski.
-Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.
-Pomidorki sparzyć, zdjąć skórkę i przekroić na połowę.
-Cebulę drobno posiekać.
-Do warzyw dodać  tuńczyka odsączonego z oleju, pokrojone oliwki, pomidory , cebulkę.
-Posolić, posypać  świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie wymieszać.
-Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
-Z oliwy ziół i octu przygotować sos sałatkowy/ wystarczy składniki umieścić w zamykanym pojemniczku i energicznie wymieszać/.
-Przygotowanym sosem polać sałatkę.
-Ozdobić listkami rukoli.
-Sałatkę podawać schłodzoną z dodatkiem pieczywa.




 Sałatkę proponuję podać z pysznym chlebem śródziemnomorskim /zobacz/

5 komentarzy:

  1. No to już mam sałatkę na niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę smacznego.......bardzo często robię tę sałatkę,a jeśli nie mam czasu grillować warzyw używam tych w słoiczku/w oliwie/.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukam jeszcze przepisu na sałatkę z brody mnicha ale chyba oślepłam, bo nie umiem znaleść:(
    Już zrobiłam listę zakupów i będę eksperymentować z Twoimi przpeisami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spotkałam sie z przepisem na taką sałatkę.Brodę mnicha podaje się /po ugotowaniu/ skropioną oliwą, octem lub cytryną z odrobiną czosnku lub ostrej papryczki /jako contorno/ Jest ona natomiast świetnym dodatkiem do różnych innych sałatek,trzeba pokombinować.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........