12.05.2013

Lasagne z karczochami i mozzarellą


Zapiekankę z płatów lasagne można przygotować na wiele sposobów. Za każdym razem, kiedy zmieniamy składniki nadzienia otrzymujemy nowe , pyszne i niepowtarzalne  danie .


Lasagne można zapiekać z każdym warzywem , dowolną mieszanką  warzyw  i na nowo odkrywać 

smak  tego dania. Dodatek beszamelu i  róznych serów   nadaje  mu  kremowej konsystencji i  

niepowtarzalnego  smaku. Składniki te nie tylko dają cudowny smak,  ale podnoszą znacznie 

kaloryczność potrawy. Prawdziwa,włoska  lasagne  wymaga  tych składników  ,ale czasem można ją 

trochę oszukać.............np.do sosu beszamelowego zamiast mleka można użyć lekkiego bulionu 

warzywnego, masło można zastapić oliwą, a cięzkie tłuste sery  mozzarellą  lub chudą ricottą.....ale po co?

 .....przeciez wyjatkowość tego dania ukryta jest   w kompozycji  róznych pysznych serów i sosu!

Tym razem jednak do mojej  zapiekanki użyłam tradycyjnych składników i ....warto było... 



Z podanych składników przygotowałam lasagne w dwóch foremkach. Jedna powędrowała do zamrażarki, a druga do piekarnika.

Składniki: /4 porcje/

  • 250 g płatów lasagne
  • 300 g mozzarelli /fior di latte/
  • 500 g sosu beszamelowego
  • 5-6 karczochów
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki bulionu 
  • 2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki/ lub koperku/
  • sól i pieprz do smaku
na sos beszamelowy
  • 500 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła 
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku


Wykonanie:

-Karczochy oczyścić, usunąć zewnętrzne twarde płatki , aż ukażą się delikatne jaśniejsze liście. Odciąć górną część, przekroić na pół i usunąć środkowe włoski / jeśli są /. Umieścić w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym /karczochy szybko ciemnieją/.Obrać i pokroić  również łodyżkę , dodać do karczochów.
-Przygotowane w ten sposób karczochy wyjąć  z wody, dobrze odsączyć i przełożyć  na patelnię z oliwą i czosnkiem.
- Smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać bulion, zieloną pietruszkę  i dusić do miękkości/ok. 6-10 minut/.
-Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić, dodać mąkę i mieszając przygotować lekką zasmażkę. Dodać ciepłe mleko i wciąż mieszając drewnianą  łyżką lub trzepaczką gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.  Doprawić do smaku solą , gałką muszkatołową  i pieprzem.
-W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju podgotować płaty lasagne. Po wyjęciu z wrzątku przelać zimną wodą  i  przełożyć na suchą ściereczkę.
-Spód naczynia do zapiekania /użyłam blaszki wyłożonej papierem do pieczenia/  posmarować cienką warstwą sosu. 
-Ułożyć płaty i nnałożyć warstwę karczochów, polać sosem i  posypać kawałkami pokruszonej mozzarelli.
-Ułożyć  kolejną  warstwę ciasta, karczochy, sos i ser.
-Czynność powtórzyć do całkowitego wykończenia składników. Ilość warstw zależ y od wielkości użytego naczynia.
-Ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto pokryte sosem i posypane obficie startym serem.
-Zapiekać ok.30-40  minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C







1 komentarz:

  1. Super pomysł, masz rację, można wymyślać bez końca nowe kombinacje :-)

    OdpowiedzUsuń