Sałatka ,która składa się z charakterystycznych dla klimatu śródziemnomorskiego składników, to pożywne, samodzielne danie, które najlepiej smakuje ze swieżym chrupiącym pieczywem.
Wszystkie świeże składniki , które użyłam w tej sałatce lada chwila dostępne będą na rynku / mam na myśli cukinię, pomidory, paprykę, bakłażan/.
U mnie warzywa te zagościły już na dobre i dzięki temu mogę zaproponować tę pyszną, wieloskładnikową sałatkę już teraz.
Do sałatki dodaje się grillowane warzywa, dlatego lepiej przygotować je trochę wcześniej.
Składniki /2-3 porcje/- 2 jajka
- kilka pomidorków koktajlowych
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1/2 czerwonej cebuli /lub szczypiorek/
- 100-150 g tuńczyka -kawałki w oliwie lub oleju
- 50 g czarnych oliwek
- mix dowolnych sałatek
- kilka liści rukoli
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz i sól do smaku
-Bakłażan, cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry.
-Z papryki usunąć gniazdka nasienne, przekroić na połówki.
-Przygotowane warzywa posmarować delikatnie oliwą i grillować na patelni do miękkości.
-Warzywa pokroić na mniejsze kawałki /paprykę w paseczki/ i przełożyć do miski.
-Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.
-Pomidorki sparzyć, zdjąć skórkę i przekroić na połowę.
-Cebulę drobno posiekać.
-Do warzyw dodać tuńczyka odsączonego z oleju, pokrojone oliwki, pomidory , cebulkę.
-Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie wymieszać.
-Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
-Z oliwy ziół i octu przygotować sos sałatkowy/ wystarczy składniki umieścić w zamykanym pojemniczku i energicznie wymieszać/.
-Przygotowanym sosem polać sałatkę.
-Ozdobić listkami rukoli.
-Sałatkę podawać schłodzoną z dodatkiem pieczywa.
Sałatkę proponuję podać z pysznym chlebem śródziemnomorskim /zobacz/
No to już mam sałatkę na niedzielę:)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego.......bardzo często robię tę sałatkę,a jeśli nie mam czasu grillować warzyw używam tych w słoiczku/w oliwie/.
OdpowiedzUsuńSzukam jeszcze przepisu na sałatkę z brody mnicha ale chyba oślepłam, bo nie umiem znaleść:(
OdpowiedzUsuńJuż zrobiłam listę zakupów i będę eksperymentować z Twoimi przpeisami:)
Nie spotkałam sie z przepisem na taką sałatkę.Brodę mnicha podaje się /po ugotowaniu/ skropioną oliwą, octem lub cytryną z odrobiną czosnku lub ostrej papryczki /jako contorno/ Jest ona natomiast świetnym dodatkiem do różnych innych sałatek,trzeba pokombinować.
UsuńDzięki:) Broda zakupiona:)
OdpowiedzUsuń