Uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami. Drożdżówki kiedyś kupowałam w cukierni, a dziś jestem dumna ,że mogę je upiec bez problemu , w każdej chwili....to przecież takie proste
Wystarczy kilka składników, świeże owoce i odrobina chęci . Jeśli wysponujemy urządzeniem do wyrabiania ciasta ,to już tylko zabawa....
Składniki/ : ok 10-12 szt w zależności od wielkości foremek/
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 50 g masła
- szczypta soli
oraz
1 łyżka roztopionego masła do posmarowania ciasta
20-24 szt czereśni
gałązka świeżego rozmarynu
cukrowa posypka
Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
Żółtko utrzeć z cukrem.
Do miski wsypać mąkę,, migdały , sól ,wymieszać.
Wlać mleko z drożdżami, jajko i przy pomocy miksera wyrobić całość na gładkie, elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.40-60
minut.
Foremkę muffinkową lub foremki aluminiowe/takich użyłam/wyłożyć
papierowymi papilotkami.
Owoce umyć i osuszyć /kto chce może wydrylować/
Podrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączony blat i
kilkakrotnie złożyć odstawić na 10-15 minut.
Piekarnika nagrzać do temperatury 180 st.C.
Z ciasta uformować 10-12 kulek.
Każdą kulkę włożyć do foremki,posmarować masłem ,
Do każdej kulki włożyć po 2 czereśnie i listek rozmarynu.
Babeczki odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Podrośnięte babeczki posypać delikatnie cukrową posypka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.25 minut. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
Upieczone babki wystudzić na kratce kuchennej.
pyszności:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam drożdżowe,ale fajnie wyglądają,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń