Lasagne z serem i grillowanym bakłażanem. Niewiele składników , mało pracy ,
a efekt taki jak widać. Pychotka!
a efekt taki jak widać. Pychotka!
Chociaż bardzo lubię w tego typu zapiekance zastosować sos beszamelowy , postanowiłam z niego zrezygnować. Użyłam miękkiego sera typu cresenza ,trochę parmezanu i uzyskałam całkiem niezły efekt. Poniewaz lubię, kiedy sos wypływa spod płatów ciasta użyłam dośc duzo sera. Można go jednak dać znacznie mniej.Jak kto lubi ........zapiekanka nie powinna być jednak sucha.
Cresenza /stracchino/ to rodzaj włoskiego , miękkiego , kremowego sera z mleka krowiego . Ser ma dość kwaśny /czasem odnoszę wrażenie , że fermentuje/ ,charakterystyczny smak i jest dość tłusty. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa , jest używany często do przekładania popularnej we Włoszech piadiny. Tym razem wykorzystałam go do pysznej lasagne z bakłażanem.
Do przygotowania tej zapiekanki można śmiało użyć innego sera do zapiekania. np. mozzarelli,a jesli ktoś chce może ser zamienić na sos beszamelowy.
Składniki:/4 porcje/
Do przygotowania tej zapiekanki można śmiało użyć innego sera do zapiekania. np. mozzarelli,a jesli ktoś chce może ser zamienić na sos beszamelowy.
Składniki:/4 porcje/
- 250 g płatów lazania/ lasagne/
- 3-4 bakłażany
- ok.350 g sera cresenza / może być mozzarella lub inny do zapiekania/
- ok.100 g świeżo startego parmezanu,
- pęczek świeżej bazylii
- oliwa z oliwek /2-3 łyżki/
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Bakłażany umyć ,osuszyć , pokroić wzdłuż na
cienkie plastry /kilka milimetrów/.
-Każdy plaster posmarować cienką warstwą oliwy / użyć pędzelka/ i grillować kilka minut z każdej strony.
Delikatnie posolić i oprószyć pieprzem.
-Dno naczynia do zapiekania /20
na 20 cm/ posmarować oliwą.
-Na dnie ułożyć warstwę bakłażana
,rozłożyć cienko ser .
-Posypać listkami bazylii , startym parmezanem i przykryć płatem
ciasta.
-Ponownie ułożyć warstwę bakłażana
,ser ,bazylię, parmezan i ciasto.
-Ostatnią warstwę powinny stanowić bakłażany i ser.
-Zapiekankę skropić oliwą i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 20-25 minut.
Zapiekankę podawać z salsą pomidorową
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuń