Pyszny, czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach......
Niezbyt słodki, może trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu można troszkę poszaleć....
Pudding doskonale smakuje na ciepło, ale wówczas należy nakładać go łyżką (jest bardzo delikatny i mocno kremowy). Przestygnięty ładnie zastyga i daje się kroić nożem. Bita śmietana jest świetnym dodatkiem , choć zdecydowanie wolałam posypać go gorzkim kakao i zjeść z dodatkiem świeżych truskawek.......... i była dokładka!
Pudding doskonale smakuje na ciepło, ale wówczas należy nakładać go łyżką (jest bardzo delikatny i mocno kremowy). Przestygnięty ładnie zastyga i daje się kroić nożem. Bita śmietana jest świetnym dodatkiem , choć zdecydowanie wolałam posypać go gorzkim kakao i zjeść z dodatkiem świeżych truskawek.......... i była dokładka!
Chocolate brioche bread pudding, czyli czekoladowy pudding z brioszką w/g przepisu
z książki Small Plates and Swett Treats
Składniki: /4-6 porcji/
Wykonanie:
-Rozgrzać piekarnik do temp. 160 stopni.
-Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić aby trochę ostygła.-Jajka, dodatkowe żółtko i cukier ubić w mikserze przez 3 minuty na dużej prędkości, tak długo, aż jajka będą ciągnąć się wstążką przy unoszeniu mieszadeł miksera.
-W drugiej misce ubić dobrze śmietanę.
-W drugiej misce ubić dobrze śmietanę.
-Delikatnie wymieszać bitą śmietanę z masą jajeczną i roztopioną czekoladę, dodać sól morską.
-Następnie dodać kawałki brioszki i czekoladowe draże, starannie wymieszać.
-Przeleć masę do formy o boku 20cm.
-Na blasze do pieczenia położyć kratkę, wlać trochę wody (1 cm),czyli przygotować kąpiel wodną i ustawić foremkę z ciastem.
-Piec pudding w kąpieli wodnej przez ok 45 minut, do czasu , aż środek się zetnie.
-Nie piec zbyt długo by zbytnio go nie wysuszyć. Pudding powinien być lekki i kremowy.
Posypać kakao i podawać z bitą śmietaną.
Już czuję, jak on musi smakować... Mniam!
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł na śniadanie:)
OdpowiedzUsuń