Placek z mąki z ciecierzycy to wypiek wytrawny o dość specyficznym, lekko "orzechowym"i mocno wyczuwalnym cieciorkowym smaku , chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku.
Ciecina pochodzi z Włoch /Liguria/ .
Po upieczeniu należy go wystudzić, a następnie pokroić w kwadraty , i podawać jako przekąskę / z dodatkami lub samodzielnie/ , choć jest wielu zwolenników jadania placka na ciepło.
Do pieczenia tego placka używa się niskiej, żeliwnej patelni, ale ja upiekłam go w prostokatnej blaszce aluminiowej i też się udał. Do farinaty można dodać różne przyprawy /tradycyjna to rozmaryn i kmin/ oraz inne, dowolne składniki np. warzywa. Pierwsza próba, to klasyczna tradycyjna farinata ,a w planie mam przygotowanie wersji wzbogaconej z warzywami , którą nazywa się omletem bez jaj
/frittata senza uova/.
Składniki : / na okrągła blaszkę śr.24 cm/
- 200 g maki z ciecierzycy
- ok. 500 ml wody
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków rozdrobnionego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ok. 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Wykonanie:
-Mąkę dokładnie wymieszać z ciepłą wodą /mieszać do całkowitego rozpuszczenia grudek/.
-Dodać oliwę ,sól i odstawić na kilka godzin pod przykryciem/ w temp. pokojowej/.Ciasto jest bardzo rzadkie /niczym na naleśniki/.
-Po upływie min. 4 godzin ciasto wymieszać , dodać przyprawy i przelać do lekko natłuszczonej formy /okrągła lub prostokątna/.Ciasto powinno miec wysokośc ok. 1 cm.
-Wstawić do gorącego piekarnika/0k. 200 st.C/ i piec ok.30-40 min.
-Ciasto powinno stężeć , a wierzch ładnie przyrumienić się.
ale pychota!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię farinatę. U nas często dodają jako gratis do pizzy kupowanej na tygodniu.
OdpowiedzUsuń