Roladki mięsne to chyba jeden z bardziej lubianych sposobów przygotowania mięsa.
Kiedy nie mam pomysłu na danie mięsne roladki sprawdzają się zawsze.
A możliwości są przecież nieograniczone....
Tym razem jako nadzienie użyłam zielone szparagi.....i napiszę krótko :PYCHA!
Danie niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i może je przygotować każdy / ten post dedykuję mojej córce ,bo całkiem niedawno w rozmowie /oczywiście on-line/ oznajmiła , że widziała w sklepie szparagi ,ale nie wie , co z nimi zrobić.......,
a więc pomysł podsuwam i nie ma już wykrętów .........bo mama jest daleko i poratuje jak wróci /ale szparagów już nie będzie/....... /zobacz/ inne przepisy ze szparagami w roli głównej.
Szybki , smaczny obiadek na niedzielę /zamiast tradycyjnego schabowego/.
Składniki: /4 porcje/
- 4 plastry schabu b/kości
- 4 duże plasterki gotowanej szynki /u mnie mortadella di Bologna/
- 4 grube, zielone szparagi
- 4 plastry żółtego sera
- sok z cytryny/do gotowania/
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
Wykonanie:
-Szparagi obrać /jeśli wymagają/, odłamać zdrewniałe części i umyć.
Podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny ok.5-10 min. Szparagi /większą ilość/ najlepiej gotować w wąskim , wysokim garnku , związane po kilka sztuk ,ustawione na stojąco tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody .Można je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody wciąż jędrne. Szparagi przelać zimną wodą i pozostawić do odsączenia.
-Umyte, osuszone plasterki mięsa rozbić na cienkie płaty.
-Każdy płat mięsa ułożyć na plastrze szynki /mortadeli/ oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Plaster wędliny powinien być większy niż płat mięsa.
-Na płatach mięsa położyć plasterki sera i szparagi dopasowując ich długość /jeśli są duże wystarczy po jednym/.
-Zwinąć całość w roladkę zamykając oba końce do środka.
-Przygotowane roladki smażyć na rozgrzanym oleju /oliwie/ z każdej strony do chwili ,aż będą ładnie przyrumienione.
-Zwiększyć ogień, wlać wino i poddusić mięso kilka minut do całkowitego odparowania alkoholu i częściowego zredukowania płynu.
-Roladki podawać z ulubionymi dodatkami.
Roladki można podać z dowolną mieszanką sałatek z sosem winegret i plasterkami ziemiaków pieczonych w piekarniku.
Wykwintne danie, podam spodziewanym Gościom:-)
OdpowiedzUsuńdokładnie! bardzo elegancko podane danie:)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkiego rodzaju nadziewane mięsa i roladki, Bardzo apetyczne, moje smaki. Pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuńW sezonie szparagowym robię je bardzo często.Smacznie i prosto....
Usuń