Składniki / ok. 8szt/
- 120 g serka ricotta
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów/otrąb/ pszennych
- 50 g mąki orkiszowej jasnej
- ok.100 ml mleka / ilość może ulec zmianie w zależności od gęstości ciasta/
- ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- oliwa lub olej do smażenia
- mus z jabłek do przekładania/ ilość wg uznania/
Wykonanie:
-Mus jabłkowy należy przygotować z kilku sztuk jabłek, a ilość jest zupełnie dowolna , zależy jak dużo musu chcemy nałożyć na nasze placuszki / większa ilość z pewnością się nie zmarnuje/.
-Jabłka należy obrać, usunąć gniazdka i pokroić na ósemki.
-Skropić sokiem z cytryny.
-Umieścić w rondelku o grubym dnie i podlać niewielka ilością wody.
-Dusić na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują.
-Jeśli wymaga od czasu do czasu podlać odrobiną wody.
-Dodać szczyptę cynamonu , kto chce: cukier do smaku lub sok z cytryny, rodzynki / nie dodawałam/.
Placuszki;
-Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem , wlać połowę mleka.
-Dodać mąkę, otręby sól, proszek do pieczenia i starannie wymieszać.
-Białko ubić i delikatnie połączyć z masą.
-Dodać pozostałą część mleka. Ciasto powinno być dość gęste.
-Patelnię/ z nieprzywierającą powłoką/ rozgrzać, posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju.
-Kłaść łyżką małe , płaskie placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.
/często piekąc placuszki przykrywam patelnię pokrywką, wówczas ładnie rosną/
-Upieczone placuszki układać na ogrzanym talerzu , można przykryć folią aluminiową lub drugim talerzem, by nie ostygły
Gotowe placuszki przełożyć musem jabłkowym.
Pyszne placuszki, na śniadanie też smakują genialnie. Zapraszam na mojego bloga chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuń...co do śniadania chyba nie dam się skusić, ale może kiedyś..
Usuńbardzo lubię takie:)
OdpowiedzUsuń