Bardzo smaczna , prosta przekąska , którą z powodzeniem możemy przygotować na kolację, małe przyjęcie lub piknik. Wystarczy zmienić składniki nadzienia by zadowolić gusty każdego.
Zazwyczaj piekę większe , typowe rozmiary tarty , ale wówczas, kiedy mam kogo nią obdzielić.
Czasem jednak , kiedy mam smak przygotowuję sobie takie oto mini tarty.
Można przygotować więcej ciasta, a nadwyżkę zamrozić i wyjąć kiedy tylko mamy ochotę na tego typu przekąskę.
Składniki: /4 szt o średnicy 8 cm/ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
nadzienie:
- 2 jajka
- 50 g ricotty
- 50 g kwasnej śmietany
- 50 g żółtego sera pokrojonego w drobną kostkę
- 50 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
- 1 ugotowana marchewka pokrojona w plasterki lub kostkę
- 2 łyżki pokrojonej zielonej cebulki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Wszystkie składniki na ciasto umieścić w blenderze i zmiksować krótko do chwili ,aż składniki połączą się w zwartą masę / w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody/.
-Ciasto wyjąć, uformować kulę, rozwałkować na grubosć kilku milimetrów i wyłożyć foremki nasmarowane delikatnie olejem.
-Foremki przykryć folią i wstawić do lodówki na ok.30 min.
-Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st.C.
-Schłodzone foremki wyjąć z lodówki, ciasto nakłuć widelcem .
-Jajka lekko roztrzepać , połączyć z ricottą i śmietaną.
-Starannie wymieszać i wypełnić przygotowane spody babeczek.
-Jeśli wystarczy ciasta można wykroić z niego ozdobne elementy i ułożyć na wierzchu babeczek.
-Gotowe tarty wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do chwili, aż wierzch zetnie się i ładnie przyrumieni /ok. 25 min/
pysznie wyglądają:) uwielbiam wytrawne przekąski:)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne cacuszka, świetna zabawa,że nie wspomnę jaka smakowita!
OdpowiedzUsuńPrześliczne, apetyczne kąski!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo atrakcyjne i z cała pewnością pyszne.
OdpowiedzUsuń