Sałatka warzywna z kurczakiem to doskonałe samodzielne danie podawane
letnią porą zamiast obiadu. To również świetna propozycja na kolację.
Dowolnie dobrane składniki dają możliwość tworzenia różnych kombinacji smakowych.
Wszystko zależy od tego , co zaplanujemy wcześniej lub mamy akurat w tym momencie w lodówce.
Mięso z kurczaka można przygotować wcześniej ,
a można również użyć kawałki, które zostają z obiadu.
Może być gotowane, pieczone lub grillowane.
Wykończeniem sałatki może być prosty sos winegret lub dresing jogurtowy .
Przygotowałam dwie wersje smakowe.
- pierś z kurczaka upieczona w pergaminie z przyprawą czosnkową
- 2 kromki chleba
- 2 łyżki oliwy /lub olej czosnkowy/
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści zielonej sałaty
- łodyżka selera naciowego /sałatkowego/
- 2 pomidory
- świeży tymianek
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki miodu
zmiażdżony ząbek czosnkuświeży tymianek/do smaku/
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszać na jednolity sos.
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
ząbek czosnku/zmiażdżony/
sos winegret
sos :
2 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
ząbek czosnku/zmiażdżony/
W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki , zamknąć i potrząsać rytmicznie do uzyskania jednolitej emulsji. Można doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
-Kromki chleba pokroić w kostkę .
-Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
-Pokrojony chlebek delikatnie podsmażyć na grzanki.
-Przełożyć na papierowy ręcznik.
-Mięso rozdrobnić lub pokroić na małe kawałki.
-Warzywa umyć. Pomidory pokroić na ósemki, seler obrać i pokroić na małe kawałki.
- W misce lub salaterce rozłożyć liście sałatki .
-Polać połową sosu jogurtowego ,ułożyć kawałki kurczaka, pokrojone warzywa ,doprawić do smaku solą , pieprzem i pozostałym sosem.
-Wierzch posypać grzankami i startym serem, udekorować świeżymi listkami tymianku.
pycha:)
OdpowiedzUsuń