Mój ulubiony zestaw zielonych , gotowanych warzyw w niezwykle ciekawym połączeniu .
Sos z pestek słonecznika doskonale uzupełnia smak i wzbogaca danie o dodatkowe wartości odżywcze. Może doskonale zastapić tradycyjny sos sałatkowy, śmietankę lub majonez.
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 nieduża cukinia
- kilka zielonych szparagów
- świeży majeranek lub tymianek do dekoracji
sos słonecznikowy:
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek /olej czosnkowy/
- ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól i pieprz do smaku
- ok.3/4 szklanki wody
Wykonanie:
-Dokładnie umyte brokuły podzielić na różyczki, cukinię pokroić w grube plastry, szparagi obrać. Warzywa ugotować na parze lub tradycyjnie zachowując ich jędrność.
-Przelać zimną wodą, odsączyć i ułożyć na półmisku.Oprószyć delikatnie solą i pieprzem/jeśli wsześniej nie były posolone/.
-Przygotować sos.
-Ziarna słonecznika zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem ok.20
minut./można dłużej/.
-Odcedzić , przepłukać i
wrzucić do blendera.
-Zalać przegotowaną zimną wodą, dodać oliwę, czosnek, sok z
cytryny i zblendować.
-Powstałą gęstą masę rozcieńczyć wodą do pożądanej konsystencji
sosu. /sos nie musi być całkiem gładki/
-Na koniec dodać musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
wiosennie i zielono, super pomysł
OdpowiedzUsuń