Razowy makaron spaghetti w pikantnym sosie z oliwek .
Dodatek filecików sardeli /acciugha, anchois/ / i kaparów podkreśla smak i charakter potrawy, nadaje jej mocnego akcentu kuchni sródziemnorskiej.
Sos można przygotować z czarnych lub zielonych oliwek ,a makaron spaghetti może być tradycyjny.
Jak każde danie makaronowe nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy może mile zaskoczyć/ oczywiście tych , którzy lubią zaproponowane składniki/
Składniki: / 4 porcje/
- 320-350 g makaronu spaghetti / integrale/
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 10 g kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
- szczypta oregano
- sól i pieprz do smaku
sos
- 100 g oliwek czarnych lub zielonych bez pestek
- 1 zabek czosnku
- 1 sardela/anchois/
- szczypta oregano
- kilka listków zielonej pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
-Oliwki przełożyć do wysokiego, wąskiego naczynia , dodać pozostałe składniki i końcówka blendujacą zmiksować na gładką masę.
-Nastawić wodę na makaron i gotować w/g zaleceń producenta.
-Pomidorki umyć, pokroić na połówki, kapary odsączyć z zalewy i przepłukać.
-Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę podsmażyć/ później usunąć/.
-Dodać pomidory i mieszając dusić ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, oregano i pieprzem.
-Ugotowany makaron przełożyć do pomidorów, dodać kapary ,sos oliwkowy, zieloną pietruszkę i starannie wymieszać. Chwilę podgrzewać.
-Jeśli makaron jest zbyt suchy podlać odrobiną wody z gotowania makaronu.
-Spróbować ,czy nie wymaga doprawienia/ składniki sa słone/ i przełożyć na talerze.
Czasami łączę spaghetti z sosem oliwkowym ,a później dodaję pozostałe składniki. /czyli troche na odwrót/ . Jak kto woli.
Wszystko, co uwielbiam, w jednej potrawie :) Ekstra!
OdpowiedzUsuńhttp://garnkomania.blogspot.com
pyszne musi być:)
OdpowiedzUsuń