Aromatyczny łosoś z piekarnika w towarzystwie czarnego ryżu "Venere" i ugotowanych, chrupiących szparagów, to moje ulubione "królewskie danie".
Łosoś to bogactwo witamin i minerałów, to żródło najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Również szparagi, które są istną bombą witaminową mają bardzo pozytywny wpływ na funkconowanie naszego organizmu. Nie pozostaje nic innego jak połączyć oba produkty dodać szlacheynego ,czarnego ryżu i przygotować zdrowy posiłek prawie w "królewskim stylu".
Dlaczego warto jeść czarny ryż?...../ZOBACZ/
Składniki:/2 porcje/
marynata:
- ¼ szklanki soku z pomarańczy
- ¼ szklanki soku z ananasa
- ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
oraz
świeży koperek
Wykonanie:
- Sok pomarańczowy i z ananasa oraz 1 łyżkę oliwy starannie połączyć . Doprawić do smaku, dodać imbir i wymieszać . Odłożyć kilka łyżeczek do miseczki.
-Pozostałą marynatą zalać filety i odstawić na 15-20 minut. Kto chce może dosolić rybę.
-Ugotować ryż w/ g zaleceń producenta /ok. 30 -40 min/.
-Szparagi starannie umyć, odłamać stwardniałe części, usunąć twarde łuski /jeśli wymaga obrać nożykiem do warzyw/ i ugotować al dente /15 min/ w
osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Najlepiej w wysokim ,wąskim garnku .Dobrze, jeśli główki wystają nad
powierzchnię wody.
-Ugotowane szparagi przelać zimną wodą, odsączyć i przełożyć do
miseczki.
-Odłożoną wcześniej marynatę połączyć z łyżką oliwy z oliwek i skropić szparagi.
-Filet z łososia przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia / skórą na papier/,obłożyć kilkoma gałązkami koperku i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec ok. 20 minut w temp.180 st.C
-Upieczoną rybę podawać z ryżem i szparagami.
-Posypać obficie świeżym koperkiem.
-Posypać obficie świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz