Pyszne połączenie zielonych warzyw z jajkiem i pomidorem, niewiele dodatków, a efekt zaskakujący.
Prosto , smacznie , zdrowo i kolorowo.
Fasolka szparagowa, szparagi i świeży szpinak to bogactwo witamin i soli mineralnych. Pomidor , choć jeszcze nie tak smaczny jak w sezonie doskolale uzupełnia kolorystycznie całą kompozycję.
Jajka równiez pełnią tu swoją bardzo ważną rolę. Jeszcze tylko kromeczka chrupiącego pieczywa i danie skompletowane. Dla mnie lekkie, pyszne drugie danie obiadowe.
- 200 g zielonych szparagów
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 200 g pomidorków koktajlowych
- garść świeżych liści szpinaku
- 2 jajka
- 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Szparagi umyć /jeśli wymagają obrać/, odciąć twarde końce i ugotować w osolonej wodzie /ok.3-5 min/ . Odcedzić, przelać zimną woda i odsączyć. Przekroić wzdłuż.
-Fasolkę obrać , ugotować al dente,przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki.
-Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać , przekroić na 4 części.
-Pomidorki sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę .Pokroić na ćwiartki /można usunąć gniazdka nasienne/.
-Oliwę połączyć z octem balsamicznym tworząc gładką emulsję.
-Umyty szpinak ułożyć na półmisku /lub w salaterce/.
-Na szpinaku układać warstwami przygotowane warzywa i jajka.
-Doprawić do smaku sola i pieprzem.
-Schłodzić.
-Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.
Oj, to musi być dobre:)
OdpowiedzUsuńpiękna wiosenna sałatka:)
OdpowiedzUsuńcudnie, takie kolory i smaki. jak dla mnie bomba:) witaminowa w dodatku:)
OdpowiedzUsuń